uprava nije odgovorila na zahtev radnika da se održi sastanak o budućim planovima

Sindikat: Radnici FCA ponovo u fabrici, ali uz najavu novog plaćenog odsustva

SrbijaVesti

9.5.2022 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Sindikat: Radnici FCA ponovo u fabrici, ali uz najavu novog plaćenog odsustva Sindikat: Radnici FCA ponovo u fabrici, ali uz najavu novog plaćenog odsustva
Radnici kompanije Fiat Chrysler Automotive (FCA) danas su se vratili u fabriku u Kragujevcu posle plaćenog odsustva na koje su otišli posle samo tri... Sindikat: Radnici FCA ponovo u fabrici, ali uz najavu novog plaćenog odsustva

Radnici kompanije Fiat Chrysler Automotive (FCA) danas su se vratili u fabriku u Kragujevcu posle plaćenog odsustva na koje su otišli posle samo tri radna dana u aprilu, ali izvesno da će uskoro na novu pauzu.

Kako navode u Samostalnom sindikatu FCA, radnici su danas angažovani na kompletiranju vozila 500L, odnosno na takozvanom čišćenju traka.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević rekao je agenciji Beta da će se te aktivnosti obavljati do kraja radne sedmice, ali parcijalno. To znači da će radnici, kako budu završavali taj posao, iz dana u dan, do petka, odlaziti na novo plaćeno odsustvo.

Prema rečima Đorđevića, novo plaćeno odsustvo će trajati do 20. maja.

On je rekao da se iz Slovačke vratila prva grupa radnika FCA iz Kragujevca koja se dobrovoljno prijavila za rad u fabrici automobila u gradu Trnava u trajanju od 90 dana.

Đorđević je naveo da ima nezvaničnih informacija, da bi druga grupa radnika, takođe na dobrovoljnoj osnovi, mogla da bude upućena u Slovačku.

U Samostalnom sindikatu sestrinske kompanije koja proizvodi branike Fiat plastic kažu da se u kompanijama „prazne linije“ i da je to priprema za upućivanje radnika na duže plaćeno odsustvo.

Zamenik predsednika tog sindikata Zoran Miljković je rekao Beti da se najverovatnije neće raditi sve do septembra, a „možda i duže“.

On je kazao da očekuje da u međuvremenu radnicima u Kragujevcu bude ponuđen i socijalni program na dobrovoljnoj osnovi za odlazak iz fabrike.

Miljković je potvrdio da uprava FCA nije odgovorila na prošlonedeljni zahtev sindikata Fiat plastic-a da se održi zajednički sastanak na kojem bi bili predstavljeni detalji planova u vezi sa najavljenom proizvodnjom električnog vozila u Kragujevcu uz odgovore o tome kakva će biti uposlenost radnika u „tranzicionom periodu“ koji će da traje do 2024. godine.

U ovom sindikatu su ranije napomenuli da su se čelnici Stellantisa, kompanije koja je vlasnik FCA, 28. aprila u Kragujevcu sastali samo sa predstavnicima Samostalnog sindikata FCA, a da reprezentativni sindikat niko nije pozvao na razgovor u vezi sa najavom proizvodnje automobila na struju.

 • Lolek

  9.5.2022 #1 Author

  gospodoski posao, godisnje mesec dana se radi

  Odgovori

 • VERA

  9.5.2022 #2 Author

  Moraju da konsultuju radnike pre svega. Oni se tu najviše pitaju, tako bi trebalo da bude.

  Odgovori

 • TATJANA

  9.5.2022 #3 Author

  Nisam bas tacno shvatila kakve su ovo igranke

  Odgovori

 • DJORDJE1

  9.5.2022 #4 Author

  Dobra vest za kompaniju Fiat.

  Odgovori

 • SNEZANA

  9.5.2022 #5 Author

  Dobro je sto je makar to odsustvo placeno.

  Odgovori

 • SANJA

  9.5.2022 #6 Author

  Obecanja luda radovqnja

  Odgovori

 • IVAN

  9.5.2022 #7 Author

  Obecanje ludom radovanje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.5.2022 #8 Author

  Iznova ista prica,rade par dana pa salju radnike na placeno odsustvo,sta stoji iza cele ove price?!

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.5.2022 #9 Author

  Vidi. Vidi. Sta bi sa bajkovitom pričom o proizvodnji električni automobila.?

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.5.2022 #10 Author

  Eto ti ga sad, koliko para im je dala Srbija za zapošljava je svakog radnika i pri tome se za to verovatno i zadužila sada mogu i da idu.

  Odgovori

 • Anna

  10.5.2022 #11 Author

  Nisam sigurna da su ovo dobre vesti čim oni šalju radnike u druge fabrike i pominju socijalni program.

  Odgovori

 • BOJANA

  10.5.2022 #12 Author

  Kakav posao!!!!

  Odgovori

 • Lelica

  10.5.2022 #13 Author

  Lepo ispricana bajka

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...