"ništa nije stavljeno na papir, a kamoli potpisano"

Sindikat Nezavisnost: Protestom nismo prekršili dogovor s vladom, jer ga nije ni bilo

SrbijaVesti

18.6.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Sindikat Nezavisnost: Protestom nismo prekršili dogovor s vladom, jer ga nije ni bilo Sindikat Nezavisnost: Protestom nismo prekršili dogovor s vladom, jer ga nije ni bilo
Predsednik Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ Zoran Stanić rekao je povodom izjave premijerke Ane Brnabić da su organizatori protesta radnika Fiata u petak prekršili dogovor... Sindikat Nezavisnost: Protestom nismo prekršili dogovor s vladom, jer ga nije ni bilo

Predsednik Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ Zoran Stanić rekao je povodom izjave premijerke Ane Brnabić da su organizatori protesta radnika Fiata u petak prekršili dogovor sa vladom i vlasnikom fabrike automobila, da „ništa nije prekršeno jer nikakvog dogovora do sada nije ni bilo“.

Stanić je za internet stranicu sindikata, Nezavisnost.org ocenio i da su „dosadašnji pregovori velika zajednička prevara Vlade i Fiata“, prenosi Beta.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja se nalazi u Ohridu na Prespanskom forumu za dijalog, izjavila je ranije u toku dana da organizatori protesta u Kragujevcu krše dogovor sa vladom, i da pregovori oko Fiata nisu propali.

Stanić, koji je i član sindikalno-radničkog tima za pregovore sa Vladom Srbije, i učesnik je protesta u Kragujevcu, rekao je da „dogovora nema“, i da na pregovorima koji traju duže od mesec dana nikada nije stavljen na sto nijedan papir, „da imamo pisani trag da smo bilo šta dogovorili“.

„Sve što smo pričali – pričali smo u vetar. Ništa nije stavljeno na papir, a kamo li potpisano, iako smo mi na tome insistirali. Kolega Zoran Ristić je prošlog petka tražio i dobio garancije da će u ponedeljak na memorandumu Stellantisa dobiti odgovore na 13 konkretnih pitanja u vezi uslova za odlazak u Slovačku i drugim stvarima. Opet su nas slagali, a odgovora nema“, rekao je Stanić.

Stanić, koji je zaposlen u kragujevačkoj fabrici automobila, ukazuje da se mesec dana pregovara o takozvanim zaštićenim kategorijama radnika, iako su njihova prava zaštićena zakonom.

„To je isto kao da pregovaramo o tome da svakog meseca primamo platu. A stvar je zapravo u sledećem: kad bi nas Fiat slao u inostranstvo kao svoje radnike onda bi te zaštićene grupe radnika imale sva prava po zakonu. Međutim, oni hoće da se otarase radnika tako što bismo potpisali sporazum o neplaćenom dvogodišnjem odsustvu. To bi značilo da u Slovačku idemo kao slobodni strelci a ne kao radnici Fiata. Srbija ima zakon o uslovima za rad u inostranstvu, ali on Fiatu ne odgovara. Zato možemo da pregovaramo 100 godina ali ne možemo postići ništa“, rekao je Stanić.

Dodao je „da može da razume interes Fiata, ali da ne razume zašto država staje na stranu stranog vlasnika protivno interesima radnika, građana Srbije“. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...