dobrovoljan odlazak na rad u inostranstvo i garantovan posao po povratku

Sindikati i radnici Fiata dostavili Vladi Srbije zahteve za rešavanje statusa

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

1.6.2022 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sindikati i radnici Fiata dostavili Vladi Srbije zahteve za rešavanje statusa Sindikati i radnici Fiata dostavili Vladi Srbije zahteve za rešavanje statusa
Predstavnici svih sindikata i radnika Fiatovih fabrika u Kragujevcu dostavili su kabinetu premijerke Srbije Ani Brnabić zahteve za rešavanje statusa zaposlenih i za poboljšanje... Sindikati i radnici Fiata dostavili Vladi Srbije zahteve za rešavanje statusa

Predstavnici svih sindikata i radnika Fiatovih fabrika u Kragujevcu dostavili su kabinetu premijerke Srbije Ani Brnabić zahteve za rešavanje statusa zaposlenih i za poboljšanje socijalnog programa pošto je vlasnik fabrika, kompanija Stellantis, proglasila višak zaposlenih.

Traži se da odlazak radnika na rad u inostranstvo u fabrika Stellantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku, što treba da bude sadržano i u ugovoru, prenosi Beta.

Zahtev je da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fiat Chrysler automobili (FCA) Srbija.

Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade.

„Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanje na poslovima izrade električnog vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu za zakonom Srbije“, navedeno je u saopštenju sindikata.

Ističe se da treba da se primeni princip dobrovoljnosti i prilikom upućivanja radnika na rad kod drugog poslodavca na teritoriji grada Kragujevca uz „zadržavanje prava ne manjih od onih koji imaju radnici Stellantisa“.

Kako se navodi, ukoliko bude prekršen princip dobrovoljnosti prilikom izjašnjavanja o socijalnom programu svi sindikati i predstavnici radnika će početi proteste.

„Ukoliko predloženi način rešavanja trenutnog statusa zaposlenih nije prihvatljiv, predlažemo raskid ugovora sa strateškim partnerom, kojim su mu obezbeđeni značajni iznosi državnih subvencija“, stoji u dokumentu koji su potpisali predstavnici svih sindikata i radnika Fiatovih fabrika.

FCA Srbija d.o.o. Kragujevac

KOSOVSKA 4, 34000 Kragujevac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
398.139.856,88 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)
  • MARKO7

    1.6.2022 #1 Author

    Pa njihov status bi trebao da se reši uskoro nadam se…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...