teret spreman za isplovljavanje

Sirova nafta iz Venecuele stiže u Italiju

BiznisSvetVesti

18.6.2022 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Sirova nafta iz Venecuele stiže u Italiju Sirova nafta iz Venecuele stiže u Italiju
Teret od 650.000 barela sirove nafte iz Venecuele, namenjen italijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, što je prvi izvoz nafte iz te zemlje, koja... Sirova nafta iz Venecuele stiže u Italiju

Teret od 650.000 barela sirove nafte iz Venecuele, namenjen italijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, što je prvi izvoz nafte iz te zemlje, koja je pod američkim sankcijama, u Evropu u protekle dve godine, podaci su Refinitiv Eikona.

Američko ministarstvo spoljnih poslova poslalo je pisma italijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španskom Repsolu u maju kojim odobrava da se ponovo započne isporuka venecuelanske nafte, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

To je način da se reši više milijardi dolara težak neplaćeni dug i dividende koje duguje ta zemlja, pod američkim sankcijama od 2018. godine nakon pobede Nikolasa Madura (Nicolasa Madura) na predsedničkim izborima, a čiji legitimitet kao predsednika Vašington osporava.

I drugi tanker koji je iznajmio Eni, ogromni teretni brod za naftu Pantanassa, kreće se prema Venecueli te se očekuje da će utovariti dva miliona barela sirove nafte i preveze je u Evropu, podaci su Eikona.

Očekuje se da će taj teret isporučiti venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA kasnije ovog meseca, uz opciju da Eni deo tog tereta proda Repsolu za njegove rafinerije u Kartageni i Bilbaou.

Izvoz sirove nafte iz Venecuele u maju je potonuo na najniži nivo u 19 meseci zbog izmena ugovora koje je tražio PDVSA kako bi zamenio većinu spot prodaja sa plaćanjem unapred, čime je ustvari smanjio rizik od neplaćanja isporučenih količina.

Evropske, azijske i američke kompanije koje imaju zajedničke poslovne operacije sa PDVSA u Venecueli, a među njima su i Eni, Repsol, Chevron i ONGC, akumulirale su na milijarde dolara nerešenog duga otkad je prethodna američka administracija, na čelu sa Donaldom Trampom (Donaldom Trumpom), uvela sankcije toj državi.

Venecuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamena za deo količina ruske sirove nafte koje su pod sankcijama, uvedenim nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...