cilj da do novembra popune kapacitet na 90 odsto

Skladišta gasa u Nemačkoj se pune, ali njihova uloga je ograničena

BiznisEUInfrastrukturaU fokusuVesti

29.6.2022 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Skladišta gasa u Nemačkoj se pune, ali njihova uloga je ograničena Skladišta gasa u Nemačkoj se pune, ali njihova uloga je ograničena
Rusija je smanjila isporuke gasa, ali skladišta u Nemačkoj su sada nešto punija i iznose 60,26 odsto, što je za 0,34 procentna poena više... Skladišta gasa u Nemačkoj se pune, ali njihova uloga je ograničena

Rusija je smanjila isporuke gasa, ali skladišta u Nemačkoj su sada nešto punija i iznose 60,26 odsto, što je za 0,34 procentna poena više nego dan ranije.

Ovi podaci su objavljeni na sajtu Evropskog operatera gasne infrastrukture (GIE), prenosi agencija DPA. Istovremeno, cilj je da skladišta do početka novembra, odnosno grejne sezone, budu popunjena najmanje 90 odsto.

Da li će tako biti neizvesno je, s obzirom na ograničenja isporuke i pretnju potpunog zaustavljanja dotoka gasa iz Rusije.

Skladišta nadoknađuju fluktuacije u potrošnji gasa i kao neka vrsta tampon sistema su značajna za tržište energije. Međutim, uloga skladišta je ograničena. Čak i da su potpuno popunjena, njihove zapremine nisu ni približno dovoljne za celu grejnu sezonu. Zalihe iz skladišta tokom prosečne zime mogu da traju samo dva i po meseca da zadovolje potražnju, rekao je Klaus Miler (Klaus Miller), šef Savezne agencije za mreže.

Nemačka zato očajnički traži druge opcije za uvoz, kao što je isporuka tečnog prirodnog gasa preko plutajućih terminala na obali Severnog mora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...