poljoprivrednici očekuju dobru otkupnu cenu

Skupo mineralno đubrivo u Srbiji povećalo površine zasejane suncokretom

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

5.5.2022 18:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Skupo mineralno đubrivo u Srbiji povećalo površine zasejane suncokretom Skupo mineralno đubrivo u Srbiji povećalo površine zasejane suncokretom
Poljoprivrednici u Srbiji ove godine povećali su površine koje su zasejali suncokretom zbog toga što je za tu uljaricu potrebno manje skupog azotnog mineralnog... Skupo mineralno đubrivo u Srbiji povećalo površine zasejane suncokretom

Poljoprivrednici u Srbiji ove godine povećali su površine koje su zasejali suncokretom zbog toga što je za tu uljaricu potrebno manje skupog azotnog mineralnog đubriva nego za kukuruz, ali i zbog toga što se očekuje dobra otkupna cena, rekao je u četvrtak predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

„Još nema preciznih podataka koliko su povećane zasejane površine pod suncokretom, a koliko su zbog toga smanjene pod kukuruzom, ali je očigledno da je odnos u zasejanim površinama promenjen, a razlog za to je što je za suncokret potrebno manje preskupog mineralnog đubriva urea nego za kukuruz“, rekao je Jakšić za agenciju Beta.

Dodao je da je drugi razlog za veće interesovanje za setvu suncokreta to što se očekuje dobra otkupna cena zbog rata u Ukrajini koja je veliki proizvođač i zbog čega će ponuda tog poljoprivrednog proizvoda u svetu biti manja, a njegova cena na berzi veća.

Jakšić je rekao da se očekuje da otkupljivači suncokreta, računajući troškove setve, ponude otkupnu cenu suncokreta od 115 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Prošle godine suncokret je otkupljivan, prema njegovim rečima, po ceni od 58 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Jakšić je rekao da je ove godine zasejao 60 odsto više suncokreta nego prošle godine i da je pod tom kulturom 100 hektara, kukuruz je na 60, pšenica na 40, a uljana repica na 25 hektara, a da soju nije sejao zbog komplikovanije žetve.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić rekao je da se na berzi skoro ne trguje suncokretom jer se to uglavnom čini posle žetve, a da je cena kukuruza danas na maksimalnom cenovnom nivou ove godine od 34 dinara bez PDV-a, a sa tim porezom 37,40 dinara.

Mineralno đubrivo je danas na toj berzi i dalje skupo, mada cena nije maksimalna i kilogram košta nešto više od 103 dinara sa PDV-om.   

  • SNEZANA

    5.5.2022 #1 Author

    Suncokret za kukuruz,zanimljivo…

    Odgovori

  • VERA

    5.5.2022 #2 Author

    Poljoprivrednici se prilagođacaju novim cenama repromaterijala što je normalno.

    Odgovori

  • TINA

    6.5.2022 #3 Author

    Imacemo suncokreta dovoljno

    Odgovori

  • TATJANA

    6.5.2022 #4 Author

    Smanjili su kukuruz a zasejali uljarice, preorijentisali se

    Odgovori

  • DJORDJE1

    6.5.2022 #5 Author

    Dobre vesti za poljoprivrednike koji se bave uzgajanjem suncokreta.

    Odgovori

  • VERA

    6.5.2022 #6 Author

    Mudri proizvođači su se pametno preorijentisali na gajenje suncokreta.

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #7 Author

    Koliko privrednika očekuje dobru cenu?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...