stručnjaci se odlučuju za privatni sektor jer su bolje plaćeni

Slaba zainteresovanost za posao u državnoj inspekciji

SrbijaVesti

15.3.2023 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Slaba zainteresovanost za posao u državnoj inspekciji Slaba zainteresovanost za posao u državnoj inspekciji
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović izjavio je u sredu da je popunjenost državnih inspekcija, u zavisnosti od ministarstva, između 30... Slaba zainteresovanost za posao u državnoj inspekciji

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović izjavio je u sredu da je popunjenost državnih inspekcija, u zavisnosti od ministarstva, između 30 i 70 odsto i da je zainteresovanost za taj posao mala.

On je na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije u Palati Srbija istakao da je prosečna starost inspektora 59 godine, te da postoji veliki problem sa odlivom inspektora, dok istovremeno konkursi za nove inspektore često nisu uspešni.

Martinović je naglasio da je slaba zainteresovanost za konkurse na kojima se traže inspektori, naročito stručnjaci iz oblasti rudarstva, saobraćaja, građevinarstva i veterine, jer su traženi na tržištu i imaju bolja primanja u privatnom sektoru, prenela je Beta.

Dodao je da inspektori taj posao napuštaju i zbog teških uslova za rad, zbog čega dodatno ima prostora za zapošljavanje novih ljudi, ali da je procedura prijema novih inspektora složena i dugotrajna.

„Trebalo bi da se sva ministarstva zajedno potrude da se unapredi položaj inspektora, skrate procedure za zapošljavanje, a da Ministarstvo finansija učini sve da se popravi materijalni položaj inspektora“, rekao je Martinović.

Martinović je naglasio da republičke, pokrajinske i lokalne inspekcije imaju značajnu ulogu u suzbijanju sive ekonomije i najavio da će nastaviti da insistira kod nadležnih ministarstva na zapošljavaju još ljudi, „jer bez dovoljno inspektora na terenu šansa za prelazak u sivu zonu su mnogo veće“.

Podsetio je i da je prema novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije jedna od najvažnijih mera unapređenje efikasnosti rada inspekcija.

Martinović je kazao da je uvođenjem jedinstvenog informacionog sistema eInspektor poboljšan rad inspektora, a da je do sada više od 1.500 inspektora obučeno da ga koristi i da se obuke nastavljaju.

Prema njegovim rečima, završene dve faze razvoja sistema eInspektor u kome radi 38 od 48 republičkih inspekcija, te da se očekuje uključivanje inspekcija u oblasti kulture i kartografskih publikacija u okviru Republičkog geodetskog zavoda.

Martinović je naveo da predstoji povezivanje sa elektronskim registrima, što je značajno za građevinsku, vodoprivrednu i inspekcije zaštite životne sredine.

„Od 2020. godine i uvođenja kontakt centra republičkih inspekcija bilo je blizu 50.000 predstavki građana i privrede koje su obrađene“, rekao je ministar.

Najavio je i povezivanje softvera eInspektor i kontakt centra republičkih inspekcija, jer će integracija znatno skratiti vreme obrade zahteva i unaprediti ubrzati proceduru, doprineti većem zadovoljstvu korisnika, a nada se i smanjiti sivu ekonomiju.

  • CUPKA

    16.3.2023 #1 Author

    Cudno, uglavnom je jako tesko doci do drzavnog posla.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.3.2023 #2 Author

    Sve je to lepo na papiru,a da li ce zaziveti u praksi,videcemo…
    ..

    Odgovori

  • BRANA19

    17.3.2023 #3 Author

    Svako bira sta mu vise odgovara..

    Odgovori

  • VERA

    17.3.2023 #4 Author

    Vala završiš osnovnu i prijaviš se za specijalne jedinice , što da se školuješ i budeš inspektor za siću….još se čude da niko neće….

    Odgovori

  • TATJANA

    17.3.2023 #5 Author

    Naravno da ćemo birati bolje pozicije, sa boljim uslovima

    Odgovori

  • MAŠA

    19.3.2023 #6 Author

    Kad bi plate bile bolje druga bi se pesma pevala 🙂

    Odgovori

  • Dragana

    19.3.2023 #7 Author

    Pa mnogo vise su placeni u privatnom sektoru.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...