Pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom iznad 80 odsto

Sledeće godine povećanje plata u javnom sektoru za oko sedam odsto

BiznisSrbijaVesti

8.11.2021 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sledeće godine povećanje plata u javnom sektoru za oko sedam odsto Sledeće godine povećanje plata u javnom sektoru za oko sedam odsto
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović izjavio je da ima dovoljno novca u budžetu za planirano povećanje plata u javnom sektoru u 2022.... Sledeće godine povećanje plata u javnom sektoru za oko sedam odsto

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović izjavio je da ima dovoljno novca u budžetu za planirano povećanje plata u javnom sektoru u 2022. godini, u proseku za 7,3 odsto. On je podsetio da je predviđeno povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porasti osam odsto, piše Tanjug.

Stevanović je rekao da je iznos sredstava predviđen za povećanje plata održiv, kao i da Ministarstvo finansija i Vlada Srbije sprovode u delo povećanje plata koje je apsolutno održivo. Kako je naveo, cilj je da se obezbedi trajan, stabilan i stalan rast plata.

Državni sekretar je istakao da država ne želi da dovede sebe ponovo u poziciju da mora da smanjuje plate. On je dodao da država vodi računa i o zapošljavanju novih kadrova, te da se za narednu godinu planira povećanje broja zaposlenih, kako u zdravstvu tako i u nauci, obrazovanju…

Govoreći o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu, Stevanović je ocenio da su u pregovorima tokom avgusta i septembra i poslodavci i sindikati i država bili na istom zadatku.

„Nama je cilj da u kratkom roku izjednačimo minimalnu potrošačku korpu sa minimalnom zaradom. I na odličnom smo putu da to i uradimo“, rekao je Stevanović i naveo da je pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom veća od 80 odsto.

Stevanović je istakao i da u poslednjih nekoliko godina zarade rastu i u privatnom sektoru, u proseku iznad sedam odsto i to mnogo brže nego inflacija. Kada je reč o penzijama, on je podsetio da je švajcarska formula u primeni od 2020. godine i dodao da Srbija ima stabilan penzioni sistem.

Pored švajcarske formule, država koristi svaki fiskalni prostor da pomogne penzionerima i tako se oduži najstarijim građanima koji su podneli ogroman deo tereta, rekao je Stevanović.

On je podsetio i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali obećali da će već u februaru svim penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od po 20.000 dinara.

Govoreći o privrednom rastu, Stevanović je istakao da će u ovoj godini on biti iznad sedam procenata, odnosno da se očekuje da bude i 7,5 odsto, dok je za sledeću godinu predviđen rast od 4,5 odsto.

Kako je rekao, više se ne govori o rastu kao što je bilo u prethodnom periodu od jedan ili dva procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...