Farmaceutska industrija daje veliki doprinos

Slovenački izvoz raste

EUVesti

5.6.2024 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovenački izvoz raste Slovenački izvoz raste
Vrednost robne razmene u aprilu je naglo porasla u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je vrednosno veći za 48,8 odsto nego u aprilu prošle... Slovenački izvoz raste

Vrednost robne razmene u aprilu je naglo porasla u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je vrednosno veći za 48,8 odsto nego u aprilu prošle godine, a uvoz za 33,8 odsto. Razmena je porasla u trgovini sa nečlanicama EU, posebno sa Švajcarskom, saopštio je statistički zavod Slovenije.

Slovenačke kompanije su u aprilu izvezle robe u vrednosti od 5,85 milijardi evra, od čega 2,68 milijardi evra u članice EU, a 3,17 milijardi evra u treće zemlje. Izvoz u zemlje članice EU povećan je za 9,1 odsto na godišnjem nivou, dok je izvoz u zemlje van EU povećan za 114,7 odsto, piše Seebiz.

Razlog izuzetnog rasta kod trećih zemalja je visok rast vrednosti prerađivačkih operacija, koje obuhvataju modifikaciju, proizvodnju, sklapanje, doradu i renoviranje uvezene robe u cilju proizvodnje nove ili originalne robe, navodi Zavod za statistiku Slovenije. Ovi poslovi su posebno naglašeni u farmaceutskoj industriji i u trgovini sa Švajcarskom, odakle dolaze najveći strani investitori u farmaceutskoj industriji, Novartis i Sandoz.

Bez ovih poslova, izvoz u zemlje van EU bio bi veći za 9,5 odsto i dostigao bi 860 miliona evra.

Prema podacima Zavoda, vrednost izvoza u članice EU, takođe, veća je od svih prethodnih aprilskih vrednosti izvoza u ovu grupu zemalja.

Uvoz robe u Sloveniju u aprilu iznosio je 5,70 milijardi evra, od čega su slovenačke kompanije iz članica EU uvezle robe u vrednosti od 2,80 milijardi evra, a iz zemalja koje nisu članice EU za 2,90 milijardi evra. Vrednost uvoza iz članica EU veća je za 11,7 odsto nego u aprilu prošle godine, a iz trećih zemalja za 65,4 odsto.

I u ovom slučaju rafinerije su imale značajnu ulogu. Bez njih, uvoz iz zemalja van EU bio bi za 3,5 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu i iznosio bi 783,2 miliona evra.

Pokrivenost uvoza izvozom u aprilu iznosila je 102,6 odsto. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni iznosio je 150 miliona evra. Aprilski suficit je prvi u ovoj godini i prvenstveno je rezultat pomenute visoke vrednosti izvoza u zemlje van EU.

Na osnovu visokog rasta u aprilu ove godine, ojačao je ukupan međugodišnji rast robne razmene. Slovenačke kompanije su u periodu od početka godine do kraja aprila izvezle robe u vrednosti od 20,35 milijardi evra, što je za 11,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Vrednost izvoza u zemlje Evropske unije na godišnjem nivou manja je za 1,4 odsto sa nešto više od 10,51 milijardi evra, dok je vrednost izvoza u zemlje van Evropske unije veća za 29,6 odsto sa nešto više od 9,83 milijarde evra.

U međuvremenu, vrednost uvoza robe za četiri meseca bila je veća za 14,6 odsto na godišnjem nivou i dostigla 21,60 milijardi evra. Uvoz robe iz zemalja članica EU bio je manji za 2,1 odsto na godišnjem nivou i iznosio je 10,78 milijardi evra, dok je uvoz iz trećih zemalja veći za 38,1 odsto i iznosio je 10,82 milijarde evra. Slovenija je za četiri meseca zabeležila trgovinski deficit od 1,26 milijardi evra, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 94,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.