SLOVENIJA OTPLATILA DEO DUGA 1,5 milijardi evra u evroobveznicama

EURegionVesti

20.1.2021 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SLOVENIJA OTPLATILA DEO DUGA 1,5 milijardi evra u evroobveznicama SLOVENIJA OTPLATILA DEO DUGA 1,5 milijardi evra u evroobveznicama
Slovenija je otplatila 1,5 milijardi evra u evroobveznicama, koje je izdala pre deset godina i koje su imale kamatnu stopu od 4,375 odsto, prenosi... SLOVENIJA OTPLATILA DEO DUGA 1,5 milijardi evra u evroobveznicama

Slovenija je otplatila 1,5 milijardi evra u evroobveznicama, koje je izdala pre deset godina i koje su imale kamatnu stopu od 4,375 odsto, prenosi RTV Slovenija. To predstavlja 40 odsto duga državnog budžeta koji dospeva ove godine.

Kako se navodi, ove godine dospeva 3,7 milijardi evra duga, a prema Ministarstvu finansija, Slovenija je već obezbedila refinansiranje ovih obaveza u okviru dugoročnog zaduživanja, što je trezor izvršio u januaru, kada je emitovano 1,75 milijardi evra u desetogodišnjim obveznicama, kao i 30-godišnje obveznice koje dospevaju sredinom ovog veka za dodatnih 250 miliona evra, a potom je povećana za 200 miliona evra i emisija desetogodišnjih obveznica koje dospevaju u martu 2029. godine.

Foto: Pixabay.com

Prema podacima Ministarstva finansija, zaduživanje kod dugoročnih evroobveznica izvršeno je pri negativnoj prosečnoj kamatnoj stopi od 0,05 procenata sa prosečnim preostalim rokom izdavanja duga od 12,2 godine.

Vlada je u nacrtu plana budžeta za ovu godinu, koji je na jesen, pre usvajanja budžetskih dokumenata za 2021. i 2022. godinu, uputila Evropskoj komisiji, predvidela da bi javni dug do kraja 2020. trebalo da dostigne oko 37,7 milijardi evra, što bi značilo 82,4 procenta BDP. Prema poslednjim procenama ministarstva, očekuje se da će javni dug na kraju prošle godine iznositi 82 odsto BDP, a do kraja ove godine, uprkos povećanju nominalne zaduženosti (prema nacrtu plana budžeta na oko 39,5 milijardi evra) njegovo učešće u BDP trebalo bi da bude smanjeno na 80,9 odsto. Očekuje se i da će teret kamata na javni dug pasti za 0,1 procentni poen na 1,6 procenata BDP.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...