robe ima za oko 1,35 meseci po aktuelnom prodajnom tempu

Smanjene velikoprodajne zalihe u SAD

SvetVesti

9.5.2024 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjene velikoprodajne zalihe u SAD Smanjene velikoprodajne zalihe u SAD
Zalihe u veleprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu su u odnosu na februar pale 0,4 odsto, na 894,7 milijardi dolara, što je... Smanjene velikoprodajne zalihe u SAD

Zalihe u veleprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu su u odnosu na februar pale 0,4 odsto, na 894,7 milijardi dolara, što je takođe 2,3 odsto manje nego u martu prošle godine, objavilo je američko Ministarstvo trgovine.

Zalihe motornih vozila i delova za njih u martu su na mesečnom nivou pale 0,1 odsto. Između ostalog, smanjene su i zalihe lekova, odeće, metala i poljoprivrednih proizvoda. Nasuprot tome, rasle su zalihe benzina, drveta, mašina i računarske opreme, piše Mina.

Veletrgovcima bi trebalo 1,35 meseci da očiste police u skladu s tempom prodaje u martu, nakon 1,34 meseca u februaru, što je jedan od glavnim merila popunjenosti zaliha.

Ne računajući zalihe automobila i delova za njih, zalihe bi u martu pale 0,5 odsto na mesečnom nivou, a upravo tu statistiku Ministarstvo trgovine uzima u obzir pri proračunu privrednog rasta.

Zalihe su pale 0,35 procentnih bodova u odnosu na ekonomski rast SAD u prvom kvartalu ove godine. U prvom tromesečju rast bruto domaćeg proizvoda na godišnjem prilagođenom nivou iznosio je samo 1,6 odsto, što je najniže u gotovo dve godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...