NOVA AMERIČKA OGRANIČENJA IZVOZA TEHNOLOGIJE U KINU

Qualcomm i Intel ostali bez licence za prodaju čipova kompaniji Huawei

SvetU fokusu

8.5.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Qualcomm i Intel ostali bez licence za prodaju čipova kompaniji Huawei Qualcomm i Intel ostali bez licence za prodaju čipova kompaniji Huawei
Kompanija Qualcomm Inc. pretrpela je u utorak pad akcija na berzi u Njujorku nakon što je Financial Times izvestio da SAD povlače izvozne licence... Qualcomm i Intel ostali bez licence za prodaju čipova kompaniji Huawei

Kompanija Qualcomm Inc. pretrpela je u utorak pad akcija na berzi u Njujorku nakon što je Financial Times izvestio da SAD povlače izvozne licence za prodaju čipova kompaniji Huawei Technologies Co., što će takođe uticati i na kompaniju Intel Corp.

Korak Ministarstva trgovine ograničio bi snabdevanje čipovima za Huawei laptopove i telefone, prema navodima lista, koji se pozvao na neimenovane izvore upoznate sa situacijom. Agencija je potvrdila da je povukla licence, ali nije dala detalje o ovom koraku, prenosi Bloomberg.

Kada je Huawei ostao bez zaliha Kirin 9000 čipova, Qualcomm je uspeo da dobije dozvolu za slanje verzija svojih Snapdragon aplikacionih procesora kompaniji Huawei koje su bile prilagođene tako da ne rade sa 5G mrežama. Ovi čipovi su korišćeni za pokretanje telefona P50 i Mate 50 iz 2022. godine, kao i prošlogodišnjeg P60.


Međutim, kada je Huawei uspeo da dobije 5G čipove od najveće kineske fabrike SMIC, američki zakonodavci bili su izuzetno uznemireni čak i ako su čipovi proizvedeni korišćenjem procesne tehnologije koja je dve generacije zaostajala za tehnologijom koju koriste TSMC i Samsung. Zakonodavci sada preduzimaju još oštrije mere.

„Neprestano procenjujemo kako naše kontrole mogu najbolje zaštititi našu nacionalnu bezbednost i interese spoljne politike“, navedeno je u saopštenju koje je objavilo američko Ministarstvo trgovine. Istovremeno, Qualcomm tvrdi da je njegov posao sa kompanijom Huawei opadao, da je izuzetno ograničen, kao i da uskoro neće uopšte prodavati čipove kineskoj firmi.

  • SHALIMAR

    8.5.2024 #1 Author

    Sta nece Amerika da uradi da unazadi Kinu..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...