Vlada Srbije zabranila izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja

Smanjeni iznosi akciza i ograničene cene goriva do 11. aprila

SrbijaVesti

10.3.2022 16:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Smanjeni iznosi akciza i ograničene cene goriva do 11. aprila Smanjeni iznosi akciza i ograničene cene goriva do 11. aprila
Vlada Srbije je danas usvojenim propisima utvrdila maksimalne maloprodajne cene goriva, zabranila točenje goriva mimo rezervoara vozila, za 20 odsto smanjila akcize na olovni... Smanjeni iznosi akciza i ograničene cene goriva do 11. aprila

Vlada Srbije je danas usvojenim propisima utvrdila maksimalne maloprodajne cene goriva, zabranila točenje goriva mimo rezervoara vozila, za 20 odsto smanjila akcize na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, zabranila izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja i uvela dodatni rok za prijavu za subvencije u okviru e-fiskalizacije.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

„Odluka je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata. Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporuku derivata, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na današnjoj sednici doneta je dopunjena odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini.

Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, važiće do 31. decembra 2022. godine.

Na sednici je doneta odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

  • GOCA BG

    10.3.2022 #1 Author

    Sve je to lepo,a sta ce biti za mesec dana??!!!

    Odgovori

  • ZVE84

    11.3.2022 #2 Author

    Tržišni poremećaji se već uveliko osećaju, nadam se samo da se neće ponoviti scenario s kraja 20og veka

    Odgovori

  • BOLEK

    27.3.2022 #3 Author

    Bice preko 200 din za mesec dana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...