Guvernerka Erkan podnela ostavku zbog medijske kampanje

Smena na čelu centralne banke Turske

BankeSvetVesti

5.2.2024 09:29 Autor: Vladimir Jokanović 2

Smena na čelu centralne banke Turske Smena na čelu centralne banke Turske
Guvernerka centralne banke Turske Hafize Gaje Erkan podnela je ostavku na tu dužnot, navodeći da je monetarna politika počela da daje rezultate, dok je... Smena na čelu centralne banke Turske

Guvernerka centralne banke Turske Hafize Gaje Erkan podnela je ostavku na tu dužnot, navodeći da je monetarna politika počela da daje rezultate, dok je ministar finansija Mehmet Šimšek najavio da će dosadašnja politika biti nastavljena sa odlučnošću.

Erkan je navela da je ponosno služila na čelu centralne banke od 8. juna prošle godine, kao i da povećanje turskih rezervi i ekonomski podaci i pokazatelji o inflaciji dokazuju taj uspeh. Ona je istakla da je protiv nje nedavno organizovana velika medijska kampanja za rušenje njene reputacije, prenosi Sabah Daily.

U obrazloženju svoje ostavke, Erkan je rekla da je to učinila kako bi zaštitila porodicu od kleveta. Za vreme njenog mandata centralna banka povisila je kamatne stope sa 8,5 na 45 odsto, u pokušaju da obuzda inflaciju koja je u decembru iznosila oko 65 odsto.

Ona je zahvalila turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršci tokom mandata. Erdogan je naveo da je kampanja nerazumnih glasina pokrenuta da bi se narušila klima poverenja i stabilnosti u turskoj ekonomiji kada su rezerve centralne banke dostigle rekordnih 145,5 milijardi dolara.

Dosadašnji zamenik guvernera centralne banke Fatih Karahan imenovan je na njeno mesto, a ta odluka objavljena je u Službenom glasniku. Karahan je bivši ekonomista Amazona i njujorškog Feda, koji je doktorirao ekonomiju na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Erkan je bila prva žena na čelu turske centralne banke, a pre toga je bila na funkciji generalne direktorke Goldmah Sachsa. Ministar Šimšek rekao je da je ostavka guvernerke bila njena lična odluka i da će ekonomski program biti nastavljen bez prekida.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...