Spoljnotrgovinski suficit dostigao je 91 milijardu dolara

Snažan rast kineskog izvoza u avgustu od 8,7 odsto

SvetVesti

10.9.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Snažan rast kineskog izvoza u avgustu od 8,7 odsto Snažan rast kineskog izvoza u avgustu od 8,7 odsto
Kineski izvoz nastavio je snažan rast u avgustu, porastao je za 8,7 odsto na godišnjem nivou na 308,6 milijardi dolara, prema podacima Generalne uprave... Snažan rast kineskog izvoza u avgustu od 8,7 odsto

Kineski izvoz nastavio je snažan rast u avgustu, porastao je za 8,7 odsto na godišnjem nivou na 308,6 milijardi dolara, prema podacima Generalne uprave carina Kine.

Uvoz je, međutim, zabeležio samo skroman rast od 0,5 odsto, dostigavši 217,6 milijardi dolara, prenosi Anadolu Agency.

Spoljnotrgovinski suficit za avgust dostigao je 91 milijardu dolara, a izvoz je nadmašio očekivanja i julske brojke. Nasuprot tome, rast uvoza je zaostajao za julskim povećanjem od 7,2 odsto.

Analitičari izvoznu snagu Kine pripisuju globalnoj inflaciji, koja je ojačala konkurentnost zemlje na stranim tržištima. U isto vreme, slaba domaća tražnja i poverenje potrošača nastavljaju da utiču na rast uvoza.

U prva dva meseca 2024. godine, kineski izvoz je porastao za 7,1 odsto, praćen fluktuacijama, uključujući pad od 7,5 procenata u martu i rast od sedam odsto u julu.

Što se tiče uvoza, uprkos određenom rastu ranije u godini, avgustovsko povećanje od 0,5 odsto označilo je usporavanje, nakon rasta od 7,2 procenta u julu i pada od 2,3 odsto u junu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.