Rezultati i dalje daleko ispod predpandemijskog poslovanja

Snažan rast proizvodnje automobila u Nemačkoj je verovatno kratkog daha

EUVesti

5.7.2023 13:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Snažan rast proizvodnje automobila u Nemačkoj je verovatno kratkog daha Snažan rast proizvodnje automobila u Nemačkoj je verovatno kratkog daha
Nemačka automobilska industrija se oporavlja i u prvoj polovini 2023. godine je proizvela za trećinu više vozila nego u uporedivom periodu prošle godine, ali... Snažan rast proizvodnje automobila u Nemačkoj je verovatno kratkog daha

Nemačka automobilska industrija se oporavlja i u prvoj polovini 2023. godine je proizvela za trećinu više vozila nego u uporedivom periodu prošle godine, ali još je daleko ispod prepandemijskog poslovanja, saopštilo je sektorsko udruženje VDA.

Sa 2,2 miliona automobila, domaće fabrike su od januara do kraja jula sa trake izbacile 32 odsto vozila više i smanjile su zaostatak u isporuci naručenih automobila, navodi udruženje, a prenosi nemačka agencija DPA.

Međutim, proizvodnja je još bila na minus deset odsto u poređenju sa 2019. godinom, a zaostatak u isporuci automobila kupcima je nadalje iznad višegodišnjeg proseka.

Rast proizvodnje reflektuje popuštanje uskih grla u lancima snabdevanja, rekla je predsednica VDA Hildegard Miler (Hildegard Müller).

Prognoza je ipak sumorna. „Uz pogled na opštu ekonomsku situaciju i stanje u knjigama porudžbina, može se očekivati da će stopa rasta uskoro oslabiti,“ rekla je Miler.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...