Izveštaj agencije Cebr predviđa dalji rast

Snažan skok privrede podržan brzim rastom izvoza u 2021. godini

SrbijaVesti

27.12.2021 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Snažan skok privrede podržan brzim rastom izvoza u 2021. godini Snažan skok privrede podržan brzim rastom izvoza u 2021. godini
U godišnjem ekonomskom izveštaju Cebr (Centre for Economics and Business Research) ocenjeno je da je Srbija, zemlja istočne Evrope sa ekonomijom u usponu, doživela... Snažan skok privrede podržan brzim rastom izvoza u 2021. godini

U godišnjem ekonomskom izveštaju Cebr (Centre for Economics and Business Research) ocenjeno je da je Srbija, zemlja istočne Evrope sa ekonomijom u usponu, doživela jak ekonomski oporavak u 2021. godini, sa BDP procenjenim na 6,5 odsto.

Jedna od vodećih britanskih konsultantskih kuća u delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navodi da je snažan učinak podržan brzim rastom izvoza i činjenicom da veći deo godine nisu postojala značajna ograničenja zaštite od korona virusa.

„Uprkos brzoj stopi rasta u 2021. godini, zemlja se i dalje suočava sa raznim srednjoročnim ekonomskim preprekama, uključujući nepovoljnu dinamiku tržišta rada. Starenje stanovništva i emigracija kvalifikovanih radnika i dalje će predstavljati probleme dok zemlja radi na približavanju životnog standarda zapadnoevropskom nivou”, ističe se u izveštaju poznatom kao WELT (World Economic League Table), piše Politika.

U izveštaju se dodaje da je stopa nezaposlenosti „dostigla vrhunac na nešto manje od 13 odsto početkom 2021. godine“, kao i da se u pogledu povoljnih faktora rasta u Srbiji nastavlja priliv direktnih stranih investicija iz Evropske unije i Kine.

Cebr dalje predviđada će rast BDP u Srbiji u proseku biti oko četiri odsto godišnje na srednjem i dugoročnom planu, nakon još snažnijeg rasta u 2022. i 2023. godini.

Takođe, u izveštaju se navode očekivanja da će se Srbija sa 79. mesta na listi Svetske ekonomske lige u 2022. godini popeti na 74. mesto do 2036. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...