Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji, za Biznis.rs o stanju ekonomije na kraju godine i planovima za 2022.

Za oporavak privrede i dalje najvažnije institucionalne reforme

BiznisIntervjuInvesticijePoslovanjeSrbija

27.12.2021 08:01 Autor: Marko Andrejić 0

Za oporavak privrede i dalje najvažnije institucionalne reforme Za oporavak privrede i dalje najvažnije institucionalne reforme
Ekonomski rast u 2021. godini biće viši od projektovanog. Procene ovdašnjih analitičara, kao i međunarodnih institucija, za rast BDP-a za 2021. godinu revidiraju se... Za oporavak privrede i dalje najvažnije institucionalne reforme

Ekonomski rast u 2021. godini biće viši od projektovanog. Procene ovdašnjih analitičara, kao i međunarodnih institucija, za rast BDP-a za 2021. godinu revidiraju se naviše, na sedam odsto. Ono što je izgubljeno u 2020. nadoknađeno je već u prvom kvartalu ove godine. Javni dug se zadržao ispod 60 odsto i sada se još bolje vidi koliko je bilo dobro što je ranije sprovedena fiskalna konsolidacija, čime je dat prostor da država izdašnim merama podrži privredu, građane, zdravstveni sistem i nastavi sa investicijama u infrastrukturu.

Ovako stanje privrede na kraju godine ocenjuje Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham). U razgovoru za Biznis.rs on govori o poslovnim izazovima u proteklom periodu i očekivanjima u narednoj godini, značaju državnih mera podrške za vreme pandemije, kao i o prioritetima u unapređenju poslovne klime u 2022.

„Ostvareni fiskalni deficit će biti niži od planiranog. Deficit tekućeg računa je u potpunosti pokriven stranim direktnim investicijama. Zadržani su i pozitivni trendovi na tržištu rada. Devizni kurs je stabilan, uz dvostruko veći nivo deviznih rezervi u odnosu na standard. Očekuje se da će svi sektori izuzev poljoprivrede zabeležiti rast. Brine usporavanje industrijske proizvodnje. U 2022. godinu ćemo ući sa inflacijom koja će biti znatno iznad gornje granice cilja Narodne banke Srbije (NBS), pod uticajem faktora na koje monetarna politika, u velikoj meri, nije mogla da utiče“, navodi Zoran Petrović, uz podsećanje da OECD projekcija rasta BDP-a globalne ekonomije za ovu godinu iznosi 5,6 odsto, što je znatno više u odnosu na očekivanja pre godinu dana.

Prema njegovim rečima, najveći rizici za narednu godinu dolaze od pandemije, problema u lancima snabdevanja, inflacije i cene energenata.

„Rezultati devetog istraživanja kompanija članica Američke privredne komore o poslovnoj klimi – „Deveto prolazno vreme“, pokazuju da dve trećine kompanija članica AmCham-a poslovnu klimu ocenjuje kao umereno povoljnu i daje joj prosečnu ocenu 2,8 na skali od 1 do 5, što je dominantna ocena i godinama unazad“, ističe Petrović.

Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore / Foto: AmCham

Kako su američke kompanije u Srbiji poslovale u 2021. godini i koji su im bili najveći izazovi? Koliko se ova godina razlikovala u odnosu na prethodnu u kojoj smo imali izbijanje pandemije?

„Naše članice su dobro poslovale. Nešto manje od četvrtine članstva beleži pad prihoda i profita, dok je prošle godine pad poslovanja imalo čak dve trećine članstva. Svega 14 odsto je imalo pad investicija. Najveći izazovi su bili dostupnost radne snage i pandemija. Ključna razlika ove godine u odnosu na prošlu dolazi pre svega iz optimizma koji je došao sa vakcinama i brzog oporavka naših ključnih partnera – EU i zemalja regiona, uz visoki rast lične potrošnje i investicija.“

Koji će biti najveći izazovi u sledećoj godini, za privredu Srbije i članice AmChama?

“Najveći izazovi, kako za druge tako i za nas, jesu inflacija, stanje sa lancima snabdevanja, cene energenata i pandemija. Dodatno u anketi, naše članice ističu dostupnost radne snage.”

Koliko su državne mere podrške privredi, koje je Vlada Srbije donosila u nekoliko navrata i kroz nekoliko paketa, pomogle kompanijama da očuvaju svoje poslovanje u proteklom periodu?

“Izdašne fiskalne i monetarne mere i struktura naše privrede ključno su doprinele da ekonomski pad prošle godine bude minimalan. Garantne šeme koje su efikasno sprovedene kroz bankarski sistem doprinele su očuvanju likvidnosti mikro, malih i srednjih preduzeća.

Kada su u pitanju mere državne pomoći, većina naših članica ih nije koristila. Kompanije članice AmChama koje su koristile državnu pomoć uglavnom spadaju u kompanije male i srednje veličine, dok je većina mikro i malih preduzeća ispitanika van AmCham članstva (69 odsto) koristila ovu vrstu pomoći. Oni koji su koristili mere podrške ocenjuju ih kao pravovremene i veoma dobre.”

Šta bi iz ugla AmChama trebalo da budu prioriteti u unapređenju poslovne klime u 2022. godini?

„Kao i prethodne dve godine, za oporavak privrede u 2022. najvažnije su institucionalne reforme – unapređenje rada pravosuđa i vladavine prava, kao i smanjenje korupcije. Treći prioritet AmCham članice vide u daljem razvoju eUprave i daljim naporima za unapređenje efikasnosti administracije kroz omogućavanje elektronskog komuniciranja sa svim organima, u optimizaciji procedura, njihovoj digitalizaciji, ali i u poboljšanju poreskih, carinskih i procedura iz oblasti deviznog poslovanja i zdravstva. Suzbijanje nelegalne trgovine na internetu, unapređenje ekoloških zakona i radno-pravnog zakonodavstva takođe su visoko na listi prioritetnih reformi za bolji privredni ambijent. Važne su nam i javne rasprave kod donošenja propisa od uticaja na privredu.

Kao vodeća nezavisna poslovna asocijacija u Srbiji, Američka privredna komora je ove godine obeležilla drugu deceniju uspešnog poslovanja. Naš cilj je da i ubuduće, u saradnji sa Vladom Srbije, pokrećemo inicijative i doprinesemo kreiranju strategija i politika koje poboljšavaju regulatorni okvir poslovanja, podstiču rast srpske privrede i povećanje broja radnih mesta. Kao i do sada, AmCham će i u periodu pred nama nastojati da prepozna potrebe za unapređenjem u svim poslovnim aspektima.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...