Parlamentarni izbori u Nemačkoj

Socijalisti u blagoj prednosti

SvetVesti

26.9.2021 23:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Socijalisti u blagoj prednosti Socijalisti u blagoj prednosti
Socijaldemokrate (SPD) imaju blagu prednost na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, pokazuju projekcije rezultata na bazi anketa na biralištima u nedelju. Na drugom mestu sa... Socijalisti u blagoj prednosti

Socijaldemokrate (SPD) imaju blagu prednost na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, pokazuju projekcije rezultata na bazi anketa na biralištima u nedelju.

Na drugom mestu sa malim zaostatkom su demohrišćani CDU/CSU, a na trećem mestu su Zeleni.

Prema rezultatima ispitivanja na biralištima, koju su sproveli agencija DPA i ARD, socijalisti su u vođstvu sa 25,9 odsto glasova, dok je za demohrišćane glasalo 24,1 odsto birača. Prema ovoj projekciji, Zeleni su osvojili 14,7 procenata glasova.

Iza vodeće trojke su liberali FDP sa 11,5 odsto glasova, nacionalisti AfD sa 10,4 odsto i levičari Die Linke sa pet odsto, dok je za sve ostale partije glasalo 8,4 odsto izašlih birača.

Ukoliko bi se rezultati ankete pokazali kao tačni, to bi značilo da bi SPD imao 205 poslanika, a CDU/CSU 194. Zeleni bi dobili 117 mesta u Bundestagu, a FDP 91. AfD bi imao 82, dok bi DIE LINKE imala 40 poslanika.

Ukupan broj mesta u Bundestagu je 735, dok je za formiranje vladajuće većine neophodno 368 poslanika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...