Zabrinutost zbog prava na prenose kriketa u Indiji

Spajanje kompanija Reliance i Disney pod pritiskom regulatora

SvetVesti

21.8.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Spajanje kompanija Reliance i Disney pod pritiskom regulatora Spajanje kompanija Reliance i Disney pod pritiskom regulatora
Indijska antimonopolska komisija utvrdila je u početnoj proceni da spajanje medijskih kompanija Reliance i Walt Disney u vrednosti od 8,5 milijardi dolara šteti konkurenciji... Spajanje kompanija Reliance i Disney pod pritiskom regulatora

Indijska antimonopolska komisija utvrdila je u početnoj proceni da spajanje medijskih kompanija Reliance i Walt Disney u vrednosti od 8,5 milijardi dolara šteti konkurenciji zbog njihove kontrole nad pravima za emitovanje kriketa.

Ovo je najveći udarac do sada za planirano spajanje kompanija Disney i Reliance u cilju stvaranja najvećeg zabavnog giganta u Indiji, koji će se takmičiti sa kompanijama Sony, Zee Entertainment, Netflix i Amazon, sa ukupno 120 TV kanala i dve striming usluge, prenosi Reuters.

Komisija za zaštitu konkurencije Indije (CCI) upozorila je Disney i Reliance putem obaveštenja u kojem je iznela zabrinutost zbog njihove kontrole nad pravima za emitovanje omiljenog sporta najnaseljenije zemlje sveta, naveli su izvori.

CCI je zatražila od kompanija da u roku od 30 dana objasne zašto ne bi trebalo pokrenuti istragu. Spojena kompanija, koja bi bila u većinskom vlasništvu najbogatijeg čoveka Azije, Mukeša Ambanija iz Reliancea, imala bi unosna prava vredna milijarde dolara za emitovanje kriketa na TV i striming platformama, što izaziva strah od povećanja cena i kontrole nad oglašivačima.

Stručnjaci za antimonopolsku politiku upozorili su da bi spajanje, najavljeno u februaru, moglo da naiđe na intenzivnu kontrolu, posebno zbog pitanja sportskih prava. CCI je ranije privatno postavila oko 100 pitanja kompanijama Reliance i Disney u vezi sa spajanjem. Kompanije su rekle nadzornom organu da su spremne da prodaju manje od 10 televizijskih kanala kako bi ublažile zabrinutost zbog tržišne moći i dobile rano odobrenje.


Međutim, kompanije su odbile da popuste po pitanju kriketa, navodeći da prava za emitovanje i strimovanje ističu 2027. i 2028. godine i da ih trenutno ne mogu prodati, kao i da bi za bilo kakav takav potez bilo potrebno odobrenje kriket saveza, što bi moglo odložiti proces. Reliance-Disney posedovao bi digitalna i TV prava za kriket, uključujući najvredniji kriket turnir na svetu, Indijsku premijer ligu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.