Veto zbog straha za nacionalnu bezbednost

Španija odbila ponudu mađarske kompanije za preuzimanje proizvođača brzih vozova

EUVesti

29.8.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Španija odbila ponudu mađarske kompanije za preuzimanje proizvođača brzih vozova Španija odbila ponudu mađarske kompanije za preuzimanje proizvođača brzih vozova
Vlada Španije stavila je veto na ponudu mađarskog Ganz-Mavaga da preuzme španskog proizvođača brzih vozova Talgo. Ponuda je vredna 619 miliona evra, ali je... Španija odbila ponudu mađarske kompanije za preuzimanje proizvođača brzih vozova

Vlada Španije stavila je veto na ponudu mađarskog Ganz-Mavaga da preuzme španskog proizvođača brzih vozova Talgo. Ponuda je vredna 619 miliona evra, ali je španska vlada zabrinuta da bi ta prodaja mogla da ugrozi nacionalnu bezbednost.

„Kabinet je odlučio da ne dozvoli direktnu stranu investiciju u Talgo od Ganz-Mavag Europe Private Limited. Analiza je pokazala da bi dozvola za ovaj posao predstavljala rizik za nacionalnu bezbednost i javni red“, saopštilo je tamošnje Ministarstvo ekonomije.

Berzansko regulatorno telo CNMV zaustavilo je trgovanje akcijama Talga zbog najave da će biti saopštena važna vest iz vlade. Kada je objavljeno da se država protivi prodaji, trgovanje je nastavljeno, ali je to dovelo do pada cene akcija od 10 odsto, piše Forbes Srbija.

S druge strane, portparol Talga saopštio je da će čekati na informaciju iz Ganz-Mavaga o njihovim narednim koracima, dodajući da će Talgo „sam donositi odluke“.

Medij prenosi i da se oglasio Ganz-Mavag koji je saopštio da će pokrenuti pravne akcije protiv odluke španskih vlasti i u Španiji i u Evropi. Protiv odluke španskih vlasti je i Španska asocijacija manjinskih akcionara u listiranim kompanijama dok se investicioni fond Trilantik koji ima skoro polovinu akcija Talga još nije oglasio.

Prema pisanju medija, Ganz-Mavag je 55 procenata u vlasništvu biznismena Andraša Tombora dok 45 odsto akcija drži mađarski državni fond Korvinus.

Foto: Freepik.com

Mond diplomatik pisao je da je porodica Tombor između ostalog formirala Tihanji fondaciju koja je prerasla u kompaniju za upravljanje imovinom i kupovala javnu imovinu, između ostalog veliki broj nekretnina i udeo u naftnoj kompaniji MOL i farmaceutskoj firmi Gedeon Rihter. Mond diplomatik u istom tekstu zaključuje da Tihanji fondacija ima bliske veze sa administracijom Viktora Orbana.

Andraš Tombor bio je i savetnik Orbana za nacionalnu bezbednost, a pominje se i kao osnivač MCC-a (Kolegijum Matije Korvina), privatne institucije koja obrazuje buduće političare i lidere stranke Fides.

Mediji podsećaju da su španski zvaničnici više puta naglašavali da je Talgo strateški važna kompanija s obzirom na to da ima pristup osetljivim informacijama o železničkoj mreži države i samim tim i nacionalnoj bezbednosti. Ministar transporta rekao je da će vlada uraditi „sve što je moguće“ da spreči preuzimanje.

Lokalni mediji su u svojim izveštajima povezali veto vlade sa zabrinutošću oko veza mađarskog premijera Viktora Orbana sa Rusijom.

Podseća se da su za Talgo bili zainteresovani i švajcarski Štadler, češka Škoda i španski fond Kriteria, ali je samo Škoda ponudila „poslovnu kombinaciju i industrijsko spajanje“, ali ne i formalnu kontraponudu.

Korvinus je jedina državna razvojna finansijska institucija u Mađarskoj i uspostavljena je da bi zajednički investirala s mađarskim kompanijama u inostranstvu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.