Nezaposlenost u poljoprivrednom sektoru veća za 5,1 odsto

Španija u oktobru beleži rast broja zaposlenih

EUVesti

3.11.2021 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Španija u oktobru beleži rast broja zaposlenih Španija u oktobru beleži rast broja zaposlenih
Špansko tržište rada je ostalo snažno u oktobru, pokazuju današnji zvanični podaci. Nezaposlenost je opala, a broj otvorenih radnih mesta porastao u mesecu, koji... Španija u oktobru beleži rast broja zaposlenih

Špansko tržište rada je ostalo snažno u oktobru, pokazuju današnji zvanični podaci. Nezaposlenost je opala, a broj otvorenih radnih mesta porastao u mesecu, koji obično karakteriše rast broja nezaposlenih usled završetka letnje turističke sezone.

Sektor ugostiteljstva je predvodio u pogledu zapošljavanja, sa nešto više od 25.000 od ukupno 102.474 otvorenih novih radnih mesta u oktobru, navodi se u podacima španskog Ministarstva za socijalnu zaštitu.

Broj registrovanih lica koja traže posao opao je za 0,02 odsto, usporivši naglo u odnosu na pad iz prethodnih meseci. Ovo je prvi put od 1975. godine da je nezaposlenost pala u oktobru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Posmatrano po sektorima, nezaposlenost je opala u uslugama, građevinarstvu i industriji, ali je skočila za 5,1 odsto u poljoprivredi.

Sve u svemu, oko 3,26 miliona ljudi u Španiji je nezaposleno, što je oko 570.000 manje nego pre godinu dana. Najnoviji podaci o zaposlenosti, za treći kvartal 2021. godine, pokazuju da je u Španiji zaposleno više od 20 miliona ljudi, prvi put od 2008. godine.

Ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo (Nadia Calviño) je u razgovoru za radio Cadena SER, ocenila da je najnovija statistika o zapošljavanju „veoma pozitivna“.

Kako navodi, očekuje se da će ovaj trend nastaviti da se ubrzava tokom novembra. Kalvinjo dodaje da se zaposlenost vratila na nivoe pre pandemije.

Posle prošlogodišnje sumorne letnje turističke sezone, snažna kampanja vakcinisanja širom sveta i popuštanje mera ograničenja omogućili su izvestan oporavak španskog turističkog sektora ove godine.

U septembru je tu zemlju posetilo oko 4,7 miliona stranih gostiju, što je četiri puta više u odnosu na godinu ranije, ali je taj broj tek oko polovine nivoa pre pandemije, iako se i nakon letnje sezone beleži visoka poseta stranih turista.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...