ŠPANIJA ULAŽE 316 MILIONA EVRA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE Cilj, isključivo čista struja do 2050. godine

EkologijaEUInvesticijeNovacU fokusuVesti

9.8.2020 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs

ŠPANIJA ULAŽE 316 MILIONA EVRA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE Cilj, isključivo čista struja do 2050. godine ŠPANIJA ULAŽE 316 MILIONA EVRA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE Cilj, isključivo čista struja do 2050. godine
Španija teži da svoj energetski miks potpuno dekarbonizuje i da proizvodi isključivo čistu struju do 2050. Belgija, Austrija i Švedska već su zatvorile sve... ŠPANIJA ULAŽE 316 MILIONA EVRA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE Cilj, isključivo čista struja do 2050. godine

Španija teži da svoj energetski miks potpuno dekarbonizuje i da proizvodi isključivo čistu struju do 2050. Belgija, Austrija i Švedska već su zatvorile sve elektrane na ugalj na svojim teritorijama.

Španija se trenutno nalazi na otprilike pola puta. Kako bi nadomestila odsustvo uglja u svom energetskom miksu, Španija je najavila da će uložiti 316 miliona evra u razvoj projekata s fokusom na korišćenje obnovljivih izvora u zemlji.

Foto: Pixabay.com

Kako je saopštilo špansko Ministarstvo ekološke tranzicije, novčano će biti podržani projekti u sektoru zelene termalne energije, uključujući toplotne pumpe i elektrane sa koncentrovanim sunčevim zračenjem. Španija će novčano podržati i skladištenje energije u sklopu vetroparkova i fotonaponskih sistema, prenosi B92.

Kako bi dobili sredstva vlade na raspolaganje, projekti će morati da ispunjavaju određene kriterijume, kao što su lokacija, priroda tehnologije i u kojoj meri mogu da doprinesu smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Vlada je naglasila da će prednost imati oni projekti koji su smešteni na mestima zatvorenih elektrana na ugalj.

Foto: Pixabay.com

Prema klimatskim i energetskim zakonima, emisije gasova sa efektom staklene bašte bi na tlu Španije trebalo da budu smanjene za 90 odsto do polovine veka u poređenju sa vrednostima izmerenim 1990. godine. Kako bi postigla ovaj ambiciozan cilj, vlada se takođe obavezala na izgradnju vetroelektrana i solarnih elektrane snage 3.000 MW u narednih desetak godina.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...