porastao udeo izvoza tehnologija na 39,7 odsto godišnje

Spoljnotrgovinski jaz Turske niži u oktobru

SvetVesti

29.11.2023 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Spoljnotrgovinski jaz Turske niži u oktobru Spoljnotrgovinski jaz Turske niži u oktobru
Spoljnotrgovinski jaz Turske u oktobru se smanjio za 17,5 odsto na godišnjem nivou na 6,5 milijardi dolara, saopštio je u sredu Turski institut za... Spoljnotrgovinski jaz Turske niži u oktobru

Spoljnotrgovinski jaz Turske u oktobru se smanjio za 17,5 odsto na godišnjem nivou na 6,5 milijardi dolara, saopštio je u sredu Turski institut za statistiku (TurkStat).

Izvoz zemlje prošlog meseca iznosio je 22,8 milijardi dolara, a uvoz 29,39 milijardi dolara, pokazuju podaci TurkStata, prenosi Anadolu Agency.

Spoljnotrgovinski deficit, bez energenata i nemonetarnog zlata, u oktobru je iznosio 1,5 milijardi dolara. Dok je Nemačka bila glavna destinacija za turski izvoz, Kina je bila glavni izvor uvoza tokom ovog meseca.

Udeo srednje visokih i visokih tehnologija u ukupnom izvozu u oktobru porastao je sa 37,8 odsto na 39,7 odsto na godišnjem nivou.

Tokom prvih deset meseci ove godine, trgovinski bilans je bio na minus 93,9 milijardi dolara, što je porast od 3,2 procenta na godišnjem nivou.

Izvoz Turske u istom periodu iznosio je 209,9 milijardi dolara, a uvoz 303,8 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...