Pritisak Vašingtona na Ankaru

SAD zahteva da Turska poštuje antiruske sankcije

SvetVesti

27.11.2023 11:03 Autor: Vladimir Jokanović 3

SAD zahteva da Turska poštuje antiruske sankcije SAD zahteva da Turska poštuje antiruske sankcije
Zamenik američkog ministra finansija za borbu protiv terorizma i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson (Brian Nelson) planira da poseti Tursku ove nedelje, kako bi... SAD zahteva da Turska poštuje antiruske sankcije

Zamenik američkog ministra finansija za borbu protiv terorizma i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson (Brian Nelson) planira da poseti Tursku ove nedelje, kako bi insistirao na uvođenju sankcija Rusiji i palestinskom pokretu Hamas.

SAD očekuju da turske vlasti podrže sankcije ruskim kompanijama i da ne pomažu da se one zaobilaze, prenosi Komersant, pozivajući se na Bloomberg. Nelson planira da razgovara o spornom pitanju pružanja usluga ruskim brodovima i avionima u Turskoj.

Američki zvaničnik takođe će zahtevati da turske vlasti poštuju sankcije Hamasu. Ovaj pokret proglašen je terorističkim u SAD i Evropskoj uniji, ali Turska ga ne smatra takvim. Ministarstvo pravde SAD uvelo je sankcije turskoj kompaniji Trend GIO, zbog navoda da je to pravno lice deo „Hamasovog investicionog portfelja“.

Nakon početka rata u Ukrajini, Turska je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije, obrazlažući to potrebom održavanja odnosa sa Moskvom. U međuvremenu, Turska je zaustavila tranzit robe u Rusiju na zahtev EU i SAD, ali ta odluka nije javno saopštena.

Vašington je uveo sankcije za desetak turskih firmi zbog pomaganja Rusiji da izbegne sankcije. SAD su takođe upozorile više turskih kompanija na moguć sankcije koje bi mogle da poremete njihove veze sa zapadnim finansijskim sistemom.

  • SHALIMAR

    27.11.2023 #1 Author

    Zasto sve odlucuje Amerika,ona svima uvodi sankcije,ona vedri i oblaci,a zapravo samo gleda svoju korist.

    Odgovori

    • oblak57

      28.11.2023 #2 Author

      zasto u sve oni moraju da se umesaju i njihova rec da bude glavna, veliko je pitanje…

      Odgovori

  • Grocka

    2.12.2023 #3 Author

    Pretnje pretnje pretnje…….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...