SPORAZUM BIH I MMF TEK NA PROLEĆE Ukoliko se hitno ne postigne dogovor

RegionVesti

19.12.2020 14:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SPORAZUM BIH I MMF TEK NA PROLEĆE Ukoliko se hitno ne postigne dogovor SPORAZUM BIH I MMF TEK NA PROLEĆE Ukoliko se hitno ne postigne dogovor
Ukoliko se u najkraćem roku ne zaključi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), BiH bi mogla doći u situaciju da će sledeću priliku za... SPORAZUM BIH I MMF TEK NA PROLEĆE Ukoliko se hitno ne postigne dogovor

Ukoliko se u najkraćem roku ne zaključi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), BiH bi mogla doći u situaciju da će sledeću priliku za to imati tek na proleće 2021. godine, izjavio je „Nezavisnim“ Endrju Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik MMF u BiH.

Inače, pregovori o proširenom aranžmanu sa MMF, koji je vredan 1,5 milijardi konvertibilnih maraka, koji su počeli u oktobru a intenzivirali se nakon izbora, nisu završeni pošto ekonomske vlasti BIH i MMF nisu uspeli da postignu saglasnost u vezi sa Pismom o namerama.

Foto. Pixabay.com

Džuel je pozdravio nameru vlasti u BIH da se pregovori o aranžmanu nastave, ali je istakao da MMF ima obaveze koje će zahtevati duži period u kojem neće biti moguće zaključiti novi aranžman. Kako je objasnio, MMF ima obavezu da prema članu IV napiše redovni godišnji izveštaj o stanju ekonomije u BiH, a to je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

„Kada smo u oktobru došli u BiH, naša misija je imala dva cilja. Jedan je priprema izveštaja po članu IV, a drugi je zaključivanje aranžmana sa BiH. Iako smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore, ako do početka januara ne budemo mogli predstaviti dogovoreni aranžman, moraćemo se fokusirati na pisanje izveštaja. To je proces koji će trajati nekoliko meseci, a to bi značilo da bismo aranžman možda mogli nastaviti na proleće“, objasnio je Džuel za „Nezavisne“.

Kako je istakao, nekoliko pitanja je ostalo nerešeno, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rešavanje obaveza Energetske zajednice zbog kojih je BiH u kršenju svojih evropskih obaveza i novi, moderan zakon o elektronskom potpisu.

I Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BIH, izjavio je da veruje da će se o aranžmanu moći razgovarati tek na proleće, jer, kako kaže, ne veruje u mogućnost da se do 8. januara dođe do Pisma o namerama.

Tagovi
BIH MMF

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...