jačanje ekonomskih veza nakon zastoja u pregovorima

Sporazum o trgovini Australije i Indije do kraja 2022. godine

InvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

2.10.2021 15:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sporazum o trgovini Australije i Indije do kraja 2022. godine Sporazum o trgovini Australije i Indije do kraja 2022. godine
Australija i Indija nadaju se postizanju dugogodišnjeg značajnog trgovinskog sporazuma do kraja 2022. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju objavlјenom u petak, u kojem... Sporazum o trgovini Australije i Indije do kraja 2022. godine

Australija i Indija nadaju se postizanju dugogodišnjeg značajnog trgovinskog sporazuma do kraja 2022. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju objavlјenom u petak, u kojem se najavlјuje formalno ponovno pokretanje zastoja u pregovorima.

Bilateralna trgovina je prošle godine iznosila oko 24 milijarde američkih dolara (17 milijardi dolara), pri čemu je Indija izvezla svoj klјučni sektor usluga, a Australija ugalj, piše Easterneye.biz.

Obe države su članovi saveza Quad sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom, i traže produblјivanje strateških veza kako bi se suprotstavili Kini, kako u ekonomski, tako i u drugim oblastima.

Nakon razgovora ministara trgovine u Nјu Delhiju, dve zemlјe su podržale „ekspeditivne pregovore“ o Sveobuhvatnom sporazumu o ekonomskoj saradnji.

U međuvremenu planiraju postići pred-sporazum do kraja ove godine prema kojem će neke carine već biti smanjene.

Foto: Pexels.com

Dve strane se nadaju „uravnoteženom trgovinskom sporazumu koji podstiče proširenje trgovinskih i investicionih tokova u korist obe naše ekonomije, i koji odražava zajedničku posvećenost međunarodnom trgovinskom sistemu zasnovanom na pravilima“, navodi se u saopštenju.

Indija je bila sedmi najveći trgovinski partner Australije i šesto izvozno tržište u 2020. godini.

Pregovori o sveobuhvatnom sporazumu između Indije i Australije započeti su pre više od jedne decenije, ali su u zastoju od 2015. godine.

Poslednjih meseci Nјu Delhi je takođe nastojao da oživi trgovinske razgovore sa drugim zemlјama, uklјučujući SAD, Evropsku uniju i Britaniju.

Indijski mediji citirali su australijskog ministra trgovine Dan Tehana koji je rekao da bi se trgovina mogla udvostručiti u narednim godinama ako se doda sveobuhvatni sporazum.

„I to će se udvostručiti u svim oblastima jer je komplementarnost između naših ekonomija tako velika“, rekao je Tehan u Indiji.

Indijski ministar trgovine Piuš Gojal (Piyush Goyal) rekao je da dve zemlјe „imaju veoma pozitivan interes za proširenje trgovine, koja bi mogla biti započeta ili koja bi se u međuvremenu mogla primeniti, dok bi konture konačnog sporazuma mogle da potraju malo duže“ .

„Duh ovog partnerstva je da i Indija i Australija rade u istom timu radi međusobne pobede“, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...