Danil Medvedev i Andrej Rubljov slali poruke mira

Sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjeno učešće u svim takmičenjima

LifestyleSvetVesti

1.3.2022 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjeno učešće u svim takmičenjima Sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjeno učešće u svim takmičenjima
Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) izbacila je Rusiju sa Svetskog prvenstva koje će se ove godine održati u Kataru, kao odgovor na prošlonedeljnu invaziju... Sportistima iz Rusije i Belorusije zabranjeno učešće u svim takmičenjima

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) izbacila je Rusiju sa Svetskog prvenstva koje će se ove godine održati u Kataru, kao odgovor na prošlonedeljnu invaziju na Ukrajinu.

FIFA, krovna fudbalska asocijacija, i evropska asocijacija UEFA objavile su u ponedeljak zajedničko saopštenje u kojem je potvrđeno da su sve ruske reprezentacije i klubovi suspendovani na neodređeno vreme zbog sukoba u Ukrajini, piše UPI.

„Nakon prvobitnih odluka koje su usvojili Savet FIFA i Izvršni komitet UEFA, a koje su predviđale donošenje dodatnih mera, FIFA i UEFA su danas zajedno odlučile da svi ruski timovi, reprezentacija i fudbalski klubovi, suspenduju sa takmičenja koje ove dve asocijacije organizuju do daljnjeg“, navodi se u saopštenju.

Ove odluke su u utorak usvojila najviša tela koja odlučuju o hitnim pitanjima — Biro saveta FIFA i Izvršni komitet UEFA.

Reprezentacija Rusije trebalo je da igra sa poljskim timom u polufinalnom meču, uoči potencijalnog finala protiv Švedske ili Češke u martu. Ženska reprezentacija Rusije trebalo je da se takmiči na Evropskom prvenstvu, koje treba da se održi u julu u Velikoj Britaniji.

Spartak iz Moskve je takođe izbačen iz Lige Evrope, što znači da će njihov protivnik u osmini finala, RB Leipzig, otići u četvrtfinale turnira.

Foto: Unsplash.com

Pored tih poteza, UEFA je potvrdila da otkazuje ugovor sa kompanijom Gazprom, sponzorom koji asocijaciji donosi oko 44,9 miliona dolara godišnje. Čelnici UEFA saopštili su da odluka o prekidu partnerstva sa kompanijom Gazprom odmah stupa na snagu, te da pokriva sve postojeće sporazume, uključujući UEFA Ligu šampiona, takmičenja UEFA reprezentacije i UEFA EURO 2024.

Odluka UEFA dolazi nakon što je Sankt Peterburg uklonjen sa mesta domaćina ovosezonskog finala Lige šampiona. Umesto, ruskog grada, domaćin premijernog meča biće Pariz.

Početkom nedelje osudu Rusiji uputila je i Nacionalna hokejaška liga (NHL), koja je takođe suspendovala partnerstva sa ruskim kompanijama i stopirala objave na društvenim i digitalnim medijskim sajtovima na ruskom jeziku. NHL do daljeg neće razmatrati Rusiju kao lokaciju za buduća takmičenja, a planira i da svoje igre ukloni sa sajtova ruske internet kompanije Yandex.

Iz Međunarodne federacija hokeja na ledu (IIHF) saopšteno je da je timovima iz Rusije i Belorusije zabranjeno učešće na međunarodnim hokejaškim događajima „do daljeg“. Organizacija je takođe navela da će izmestiti turnir Svetskog juniorskog prvenstva 2023. iz Rusije.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) se oglasio sa preporukom da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na svim međunarodnim takmičenjima. Kao razlog za zabranu takmičenja sportistima iz Rusije i Belorusije MOK navodi „kršenje olimpijskog primirja“ vlada tih zemalja.

Odlukama ostalih organizacija pridružili su se i čelnici Evrolige, koji su iz ovog takmičenja isključili sve ruske timove. Njihova odluka, za sada, važi do kraja košarkaške sezone.

Sankcijama Rusiji se, između ostalih, pridružila i kompanija Adidas, koja je odlučila da odmah raskine partnerstvo sa Fudbalskim savezom Rusije. Odluka nemačkog sportskog brenda samo je jedna u nizu sličnih koraka koje su preduzele korporacije širom sveta. Tako je Google, pod pritiskom EU, stavio zabranu na sadržaj ruskih državnih medija na njihovim Youtube kanalima u Evropi, piše Financial Times.

Cena akcija kompanije Adidas pala je na popodnevnom trgovanju u Frankfurtu 2,3 odsto.

Takođe, dok je Danil Medvedev (Daniil Medvedev) nizao uspehe i, na poslednjim teniskim takmičenjima, zajedno sa kolegom Andrejem Rubljovim (Andrey Rublev) slao poruke mira, tražeći da se zaustavi rat, međunarodne organizacije donele su beskompromisne odluke. Teniska federacija Ukrajine takođe je poslala poruku međunarodnim teniskim asocijacijama u kojoj traži zabranu učešća na takmičenjima svim ruskim i belouskim sportistima.

  • Milovan94

    1.3.2022 #1 Author

    Dokle više sa zabranama!?

    Odgovori

  • SNEZANA

    1.3.2022 #2 Author

    Preterase ga vala vise sa tolikom diskriminacijom…

    Odgovori

  • FRUIT04

    2.3.2022 #3 Author

    A sta su sportisti krivi, gde su sada prava diskriminacije

    Odgovori

  • DANA

    2.3.2022 #4 Author

    Sve nam poznato.

    Odgovori

  • DANA

    2.3.2022 #5 Author

    Sve jasno.

    Odgovori

  • IRINA

    3.3.2022 #6 Author

    Sad i to kakve veze sport ima sa ovom situacijom

    Odgovori

  • DEKSI

    3.3.2022 #7 Author

    Glupost, kao da su sportisti krivi, koliko je bilo loših stvari, a oni se toliko sankcionišu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.3.2022 #8 Author

    Sramota!!!

    Odgovori

  • MAJALG

    6.3.2022 #9 Author

    Nazalost dozvolili smo da sport ima veze sa politikom, i da sportisti ispastaju za nesto sa cim nemaju veze.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...