Učešće najboljeg tenisera sveta pod znakom pitanja

Konačna odluka o igranju Novaka Đokovića u Melburnu ne bi trebalo da utiče na sponzore

BiznisLifestyleSrbijaSvetVesti

6.1.2022 14:16 Autor: Miljan Paunović 2

Konačna odluka o igranju Novaka Đokovića u Melburnu ne bi trebalo da utiče na sponzore Konačna odluka o igranju Novaka Đokovića u Melburnu ne bi trebalo da utiče na sponzore
Budžet prvog ovogodišnjeg Grand Slam turnira – Australian Opena u Melburnu, povećan je u odnosu na prošlu godinu za 4,5 odsto, pa će pobednik... Konačna odluka o igranju Novaka Đokovića u Melburnu ne bi trebalo da utiče na sponzore

Budžet prvog ovogodišnjeg Grand Slam turnira – Australian Opena u Melburnu, povećan je u odnosu na prošlu godinu za 4,5 odsto, pa će pobednik krajem januara zaraditi čak 4,4 miliona australijskih dolara, odnosno nešto više od tri miliona američkih dolara. Ukupan nagradni fond iznosi 75 miliona australijskih dolara. Sasvim je izvesno da će najbolji na turniru značajno uvećati saldo na svom računu, jedino je neizvesno da li će to biti prvi reket sveta Novak Đoković?

Naime, neizvesno je i da li će osvajač 20 Grand Slam titula, od kojih je devet osvojio baš u Melburnu, uopšte učestvovati na prvom od četiri najveća turnira u godini, i eventualnim osvajanjem istog upisati se u „besmrtne“ jer bi pretekao svoje najveće rivale Rodžera Federera (Roger Federer) i Rafaela Nadala po broju Grand Slam trofeja (jedino taj rekord nije oborio, za sada su izjednačeni).

Još od decembra prošle godine nagađalo se da li će prvi reket sveta moći da igra u Melburnu, jer se ne zna pouzdano da li je vakcinisan ili ne protiv Covida-19. Situacija je donekle bila jasnija kada je dobio medicinsko izuzeće, u vezi sa obaveznom vakcinacijom protiv virusa. Međutim, po samom dolasku u Melburn, u sredu uveče po lokalnom vremenu, umesto da na osnovu ovog dokumenta uđe u državu Viktoriju, zaustavljen je na pasoškoj kontroli.

Agonija se nastavila do ranih jutarnjih sati, Đoković je bio u izolaciji i čekao odluku australijskih vlasti o tome da li može da uđe u zemlju. Ispostavilo se da srpski teniser nema odgovarujuću vizu. Prvi čin ove drame završen je odlukom da se Đokoviću odbije viza, na šta je njegov advokatski tim uložio žalbu, a konačnu presudu doneće Federalni sud u ponedeljak. Do tada je Đoković u karantinu, u hotelu.

U svetu tenisa poznato je da sponzore turnira najviše privlače Rodžer Federer, pa Rafael Nadal. Prvi neće igrati u Australiji, a Rafa se vraća nakon duže pauze. Ukoliko Novak Đoković ne bi učestvovao na turniru u Melburnu, možda bi to išlo i na štetu organizatora, jer devetostruki osvajač Australian Opena ima hordu obožavalaca u Melburnu. Ipak, organizatore trenutno ne zanima da li će Đokovićevi fanovi i navijači ostaviti koji dolar više dok gledaju mečeve u Rod Laver areni, već ih interesuje isključivo zdravlje učesnika turnira i preventiva.  

Foto: Pixabay.com

Kakva god na kraju bila odluka australijskih vlasti, to ne bi trebalo da utiče na Novakove ugovore sa sponzorima. Njemu ove godine ističe ugovor sa Lacostom, gde godišnje zarađuje oko 9,4 miliona dolara, dok sa poznatim proizvođačem teniskih reketa Head ima ugovor vredan 7,5 miliona godišnje koji važi do 2023. godine, piše Sportskhabri.com.

Haos na društvenim mrežama

I dok se čeka kraj ove drame u Australiji, na društvenim mrežama, kao i u komentarima u medijima, vodi se žustra diskusija o tome da li Novak treba da učestvuje na Australian Openu ili ne? Najviše se poteže pitanje vakcinacije, odnosno da li se Đoković vakcinisao. Komentariše se da bi to trebalo da uradi da bi nastavio svoju karijeru bez pritiska te vrste. Istovremeno, Srđan Đoković, otac srpskog tenisera, pozvao je građane Srbije da pruže podršku njegovom sinu, dočekom na ulicama (ukoliko Novak bude deportovan iz Australije). Ima i komentara da Novak nakon svega više nikada ne bi trebalo da ide u Australiju, a ima i onih koji govore da je srpski teniser antivakser i da ne poštuje zakone druge države.

Medicinsko izuzeće

Dve stručne komisije razmatrale su zahteve tenisera za medicinski opravdanim izuzećem od primanja vakcine protiv korona virusa, i razlog za odobrenje ostaje privatan, rekao je ranije direktora Australian Opena Kreg Tajli (Craig Tiley).  

On je objasnio da postoji rigorozna procedura za dobijanje izuzeća kod tenisera koji dolaze u Australiju.

„Svaku prijavu procenjuju dve medicinske komisije i članovi tih komisija ne znaju ko je podnosilac zahteva. Nakon što uzmu u obzir sve što je navedeno u zahtevu, komisije donose konačnu odluku o učešću tenisera na turniru. Razlog za odobravanje zahteva ostaje privatan, između komisije i podnosioca“, rekao je Tajli i dodao da igrači sami odlučuju da li će u javnosti podeliti svoj status.

Zvanično je saopšteno da je ukupno 26 tenisera i teniserki podnelo zahtev za medicinsko izuzeće i da je „velikom broju njih“ ono odobreno, pa i Novaku Đokoviću.

Prvi Grand Slam turnir u godini biće održan od 17. do 30. januara.

  • Marijana

    13.1.2022 #1 Author

    Novak je podneo medicinsko izuzeće kao i ostala nekolicina tenisera. Zašto je samo njemu napravljen problem? To je čista politička stvar!

    Odgovori

  • BIJUTI27

    17.1.2022 #2 Author

    Na stranu svi njegovi uspesi i rezultati, ali vrlo dobro je znao gde ide, i hvala bogu da su bar negde isti važeći zakoni za sve, i to bez izuzeća.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...