Radnici u Srbiji nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima

Zaposleni ima pravo da odbije potpisivanje nezakonitog aneksa ugovora

AnalizaPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

6.1.2022 11:12 Autor: Stefan Petrović 0

Zaposleni ima pravo da odbije potpisivanje nezakonitog aneksa ugovora Zaposleni ima pravo da odbije potpisivanje nezakonitog aneksa ugovora
Jedna od glavnih vesti kojima je počela 2022. godina jeste i informacija da je kompanija Delhaize Srbija svojim zaposlenima ponudila anekse ugovora u kojima... Zaposleni ima pravo da odbije potpisivanje nezakonitog aneksa ugovora

Jedna od glavnih vesti kojima je počela 2022. godina jeste i informacija da je kompanija Delhaize Srbija svojim zaposlenima ponudila anekse ugovora u kojima se navodi da prodavci moraju, umesto dosadašnje srednje stručne spreme, imati najmanje osnovnu školu kako bi zasnovali radni odnos, nakon čega su usledile brojne reakcije.

Sindikati su ocenili da bi radnici na ovaj način mogli da očekuju smanjenje plata, dok su se iz kompanije oglasili porukom da se radi o promeni sistematizacije radnih mesta i da plate neće biti smanjene, već da će 95 odsto njih u narednom periodu biti i povećano, a da je jedan od razloga ovakve sistematizacije zapravo deficit radne snage.

Kako navode mediji koji su imali uvid u dokument, u pomenutom Aneksu ugovora za radno mesto prodavca u maloprodajnom objektu sa osnovnom školom kao obaveze radnika navedeni su kvalitetan prijem robe, pružanje kvalitetne usluge kupcu, tačno naplaćivanje robe, pružanje pomoći potrošačima pri pakovanju robe, pripremanje, izlaganje i razvrstavanje robe. Zarada zaposlenog prema ovom Aneksu ugovora, za puno radno vreme i standardni radni učinak, iznosi bruto 47.336 dinara i ona predstavlja osnovnu zaradu.

Ono što se postavlja kao glavno pitanje u ovom slučaju je – da li radnici koji su već zaposleni i rade pod određenim uslovima mogu da nastave da rade po izmenjenim, samo aneksom ugovora?

Kako u razgovoru za Biznis.rs objašnjava doktorantkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tijana Kovačević, institut izmena ugovora o radu uređen je Zakonom o radu koji predviđa da se ugovor o radu može menjati uz saglasnost volja strana koje ga potpisuju. U tom smislu, kaže, svako jednostrano nametanje izmena uslova rada zaposlenom predstavlja povredu ugovora o radu od strane poslodavca.

„S druge strane, poslodavac može uputiti zaposlenom ponudu za premeštaj na drugi posao ako je promena potrebna zbog procesa i organizacije rada i ako zahtevi novog posla odgovaraju stečenom nivou kvalifikacija zaposlenog. Reč je o kumulativnim uslovima koji moraju biti ispunjeni u svakom konkretnom slučaju, osim ako nisu ispunjeni uslovi za primenu člana 172a Zakona o radu“, ističe naša sagovornica.

Foto: Pexels/Ryutaro Tsukata

Pomenuti član zakona, inače, kaže da je poslodavac dužan da uz aneks ugovora o radu zaposlenom dostavi pismeno obaveštenje koje sadrži razloge za ponuđeni aneks ugovora, rok u kome zaposleni treba da se izjasni, a koji ne može biti kraći od osam radnih dana i pravne posledice koje mogu da nastanu nepotpisivanjem aneksa ugovora.

Budući da ovakvim aneksima u praksi povremeno dolazi do povreda Zakona o radu i prava zaposlenih, a da je nemali broj radnika kompanije Delhaize istakao da se radi o pokušaju da im na ovaj način bude umanjena zarada, postavlja se i pitanje da li bi konačno rešenje problema platnih razreda moglo da spreči ovakav vid aneksiranja ugovora. Tijana Kovačević podseća da se platni razredi trenutno koriste samo u državnim službama i da bi njihova primena u privatnim firmama ipak imala drugačiji efekat.

„Analogna primena na zarade zaposlenih mogla bi uticati jedino na objektivnost vrednovanja radne uspešnosti zaposlenih, ali ne i na samu zakonitost aneksa budući da i bez toga zaposleni ima pravo da odbije rad na poslovima koji ne odgovoraju njegovim kvalifikacijama, a koji povlače niža primanja“, kaže Kovačević.

Veliko je pitanje i da li su i koliko zaposleni inače upoznati sa svojim pravima. Naša sagovornica kaže da se čini da zaposleni nisu dovoljno informisani, iako postoji zakonska obaveza poslodavaca da u predugovornoj fazi, odnosno pre zaključenja ugovora o radu, kandidate za zaposlenje obaveste o poslu, uslovima rada, pravima i obavezama iz radnog odnosa.

„Tako u slučaju odbijanja, ali i prihvatanja ponude za premeštaj na posao koji nije odgovarajući, zaposleni ima pravo da osporava zakonitost aneksa“, zaključuje naša sagovornica.

Ne stavljati u istu ravan različitu stručnu spremu

Kako je u nedavnom razgovoru za Biznis.rs rekla predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, aneksi u ovom momentu ne znače i automatsko smanjenje plate, dodajući da ona nije optimistična da će tako i ostati.

„Verujem da će vremenom doći do smanjenja koeficijenta i do isplate prema stručnoj spremi na koju je ugovor o radu i zaključen“, rekla je Savić i dodala da je u redu da se pod ovakvim uslovima zapošljavaju novi ljudi koji imaju samo osnovno obrazovanje, ali da nije u redu da se sa njima „u isti koš“ stavljaju i oni koji imaju srednje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...