Ministar najavljuje pad cene uree

Srbija će na raspolaganju imati 400.000 tona veštačkih đubriva

AgrobiznisBiznisSvetVesti

24.1.2022 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija će na raspolaganju imati 400.000 tona veštačkih đubriva Srbija će na raspolaganju imati 400.000 tona veštačkih đubriva
Na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović. Azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice na... Srbija će na raspolaganju imati 400.000 tona veštačkih đubriva

Na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović. Azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice na tržištu Srbije ima dovoljno, naveo je ministar.

U gostovanju na TV Prva Nedimović je dodao da će uree biti i za prihranu kukuruza, te da će Srbija na raspolaganju imati svih 400.000 tona veštačkih đubriva, i da će 24. januara startovati mera državne pomoći preko bankarskih kredita za nabavku mineralnih đubriva.

Kako je rekao, sa 10 poslovnih banaka je dogovorena mogućnost kratkoročnih kredita do tri godine sa grejs periodom koji može da bude do godinu dana, piše Beta.

Kredite, prema njegovim rečima, dogovaraju proizvođači, a država finansira celu kamatu.

„To znači da tona đubriva koja košta 920 evra, košta 850 evra ako se kupuje za gotov novac, što znači da oko 70 evra po toni plaća država“, objasnio je Nedimović.

Druga mera pomoći je ukidanje carine od 10 odsto za nabavku azotnih đubriva iz zemalja trećeg sveta, odnosno iz arapskih i dalekoistočnih zemalja gde ovih đubriva ima dovoljno.

Prema Nedimovićevim rečima, cena uree je nedavno bila između 620 i 630 dolara po toni u Кonstanci i na Baltičkim lukama. U Srbiji se ove cene očekuju za nekoliko dana, a izvesno je i da će nastaviti da padaju.

Ministar je dodao da je trenutno cena pšenice za žetvu krajem juna i početkom jula već dostigla 28 dinara, plus porez na dodatu vrednost (PDV), što je gotovo dvostruko više nego prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...