turističke organizacije dve države potpisale sporazum o saradnji

Srbija i Mađarska unapređuju odnose u oblasti turizma

BiznisSrbijaTurizamU fokusuVesti

7.7.2021 17:25 Autor: Miljan Paunović 0

Srbija i Mađarska unapređuju odnose u oblasti turizma Srbija i Mađarska unapređuju odnose u oblasti turizma
Turistička organizacija Srbije i Mađarska turistička agencija su u sredu, u Budimpešti, zaključile dugoročni sporazum o saradnji. Cilj navedenog sporazuma je unapređenje odnosa dveju... Srbija i Mađarska unapređuju odnose u oblasti turizma

Turistička organizacija Srbije i Mađarska turistička agencija su u sredu, u Budimpešti, zaključile dugoročni sporazum o saradnji. Cilj navedenog sporazuma je unapređenje odnosa dveju zemalja u oblasti turizma, kao i isticanje ekonomskog, kulturnog i društvenog značaja turizma.

Prema sporazumu, kako se navodi u saopštenju, dve nacionalne turističke organizacije će se na dalekim i važnim tržištima, kao što su između ostalih Kina i Rusija, predstavljati zajedničkim turističkim programima i ponudama. To konkretno znači da će Srbija i Mađarska kreirati novi, zajednički turistički proizvod koji će obuhvatati destinacije sa obe strane državne granice, te tako biti primamljiviji za turiste iz dalekih zemalja i konkurentniji na svetskom turističkom tržištu. Pored toga, Srbija i Mađarska će međusobno promovisati svoje turističke ponude i zajednički učestvovati u studijskim putovanjima organizovanim za medije i predstavnike iz turističke industrije. Nakon zaključenog sporazuma, strane će pomagati jedna drugoj u razmeni iskustava i podržavati prekogranične inicijative i projekte.

Memorandum o razumevanju, takođe ima za cilj i jačanje dobrih srpsko-mađarskih odnosa u oblasti turizma i turističke razmene dvaju zemalja. U 2019. godini Srbija je zabeležila 48.000 posetilaca iz Mađarske koji su ostvarili skoro 90.000 noćenja, po čemu su bili 14. najbrojniji posetioci u Srbiji. Sa druge strane, pandemija virusa Covid-19 dodatno je učvrstila ionako dobre srpsko-mađarske odnose u oblasti turizma, na šta ukazuju podaci iz mađarske Nacionalne baze podataka u turizmu, prema kojima su srpski turisti bili osmi po redu po broju ostvarenih poseta u 2020. godini. Srpskim turistima su najzanimljiviji bili pogranični gradovi, poput Segedina, te kupališta, kao što su Morahalom, Mako i Đula. Prošle godine su u Segedinu i okolini srpski turisti bili drugi najbrojniji, odmah iza rumunskih, baš kao i u Đuli i okolini.

Sporazum o saradnji potpisali su vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije Marija Labović, i zamenik generalnog direktora Mađarske turističke agencije Laslo Kenjid.

Foto: TOS

„Srećni smo što imamo mogućnost za partnerstvo za Mađarskom turističkom agencijom i za promociju zajedničkog turističkog proizvoda naših zemalja ne samo na tržištu Kine, već i na drugim udaljenim tržištima kao što su Japan, jugoistočna Azija, SAD, Kanada i drugi. Partnerstvo će se formalizovati Memorandumom o razumevanju koji potpisujemo danas. Ulažemo velike nade u naše partnerstvo sa Mađarskom turističkom agencijom, da nas podrži znanjem, iskustvom, razmenom podataka i saveta kako na najbolji način privući što veći broj mađarskih turista. Naravno, mi smo spremni da ponudimo istu uslugu što se tiče promocije turističkog proizvoda Mađarske srpskim turistima,“ rekla Labović.

„Duga pauza u radu, izazvana pandemijom virusa Covid-19, naučila nas je tome koliko su zajednički rad i saradnja važni. Duboko sam ubeđen da se budući uspesi u turizmu mogu postići samo međusobnom saradnjom. Zbog toga smo sa našim dragim srpskim partnerima započeli pregovore o potpisivanju dugoročnog sporazuma o saradnji. Dokument, koji danas svečano potpisujemo, postavlja temelje našim nacionalnim turističkim organizacijama da kreiraju zajedničke turističke proizvode i predstave ih u tako važnim zemljama kao što su, između ostalih, Kina i Rusija “, izjavio je Kenjid.

Prethodni period je još više pokazao da se budući uspesi mogu postići samo međusobnom saradnjom. Glavni cilj dve organizacije je po potpisivanju ovog sporazuma neguju i razvijaju dobre odnose između dveju zemalja, čime se ubrzava oporavak međunarodnog turizma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...