SRBIJA IMA VIŠE OD 35 TONA ZLATA, ŠTO GARANTUJE SIGURNOST DRŽAVI, kaže guvernerka Tabaković Javni dug bezbedno ispod 60 odsto BDP

BankeNovacSrbijaVesti

3.1.2021 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SRBIJA IMA VIŠE OD 35 TONA ZLATA, ŠTO GARANTUJE SIGURNOST DRŽAVI, kaže guvernerka Tabaković Javni dug bezbedno ispod 60 odsto BDP SRBIJA IMA VIŠE OD 35 TONA ZLATA, ŠTO GARANTUJE SIGURNOST DRŽAVI, kaže guvernerka Tabaković Javni dug bezbedno ispod 60 odsto BDP
Srbija ima u deviznim rezervama 35,65 tona zlata koje garantuje sigurnost državi, ali i svima koji sa državom žele da rade, izjavila je za... SRBIJA IMA VIŠE OD 35 TONA ZLATA, ŠTO GARANTUJE SIGURNOST DRŽAVI, kaže guvernerka Tabaković Javni dug bezbedno ispod 60 odsto BDP

Srbija ima u deviznim rezervama 35,65 tona zlata koje garantuje sigurnost državi, ali i svima koji sa državom žele da rade, izjavila je za RTS guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je dodala da su i u ekonomsko najtežoj godini direktne strane investicije u Srbiji iznosile 2,9 milijardi evra.

Guvernerka NBS je naglasila da je centralna banka uložila milijardu i 450 miliona evra da obezbedi stabilnost kursa dinara u protekloj godini.

Guvernerka NBS
Foto: Printscreen youtube

Ona kaže da je u 2019. godini, Narodna banka kupila dve milijarde i 700 miliona evra da dinar ne jača previše i tako sačuvala rezerve da može da interveniše u 2020. godini.

Tabaković je takođe naglasila da je javni dug Srbije i dalje ispod kriterijuma iz Mastrihta (60 odsto BDP) i da iznosi oko 56,7 odsto bruto društvenog proizvoda zemlje.

Ona je podsetila da je Narodna banka na početku krize omogućila likvidnost i državi i privredi, ali i bankama, dok se sve vreme vodilo računa da se ne ugrozi stabilnost cena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...