Ugovorena negativna kamatna stopa

Srbija konvertovala dug u dolarima u evre i uštedela 26 miliona evra

SrbijaVesti

25.11.2021 11:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija konvertovala dug u dolarima u evre i uštedela 26 miliona evra Srbija konvertovala dug u dolarima u evre i uštedela 26 miliona evra
U cilju zaštite od različitih finansijskih rizika, kao i dodatnog smanjenja troškova zaduživanja, Srbija je realizovala još jednu svop transakciju i obaveze iz zajma... Srbija konvertovala dug u dolarima u evre i uštedela 26 miliona evra

U cilju zaštite od različitih finansijskih rizika, kao i dodatnog smanjenja troškova zaduživanja, Srbija je realizovala još jednu svop transakciju i obaveze iz zajma uzetog od Fonda za razvoj Abu Dabija, 2016. godine inicijalno ugovorene u dirhamima, sa plaćanjem u američkim dolarima, konvertovala u evre, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Navodi se da su dug i obaveze po osnovu navedenog zajma na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,25 odsto godišnje u svop transakciji koja je realizovana sa dve banke sa kojima Srbija ima potpisan ISDA Master sporazum ‒ Deutsche Bank i BNP Paribas ‒ zamenjene u evre po godišnjoj kamatnoj stopi od 0,96 odsto, piše Tanjug.

To je, ističu iz mnistarstva, rezultiralo uštedom troškova za kamate do dospeća duga od oko 26 miliona evra, odnosno tri milijarde dinara.

Iz Ministarstva finansija objašnjavaju da je Srbija od decembra 2020. godine, u skladu sa standardima Međunarodnog udruženja svopova i derivata (ISDA), uspešno realizovala četiri hedžing transakcije i konvertovala obaveze inicijalno ugovorene u američkim dolarima, kineskim juanima i dirhamima u evre.

Prva svop transakcija realizovana je u decembru prošle godine i obaveze po osnovu evroobveznice emitovane u američkim dolarima konvertovane su u evre, čime će biti ostvarena ušteda od oko 11,6 milijardi dinara.

U februaru ove godine realizovana je druga svop transakcija, kojom je obaveza po osnovu Sporazuma o reprogramu duga između Srbije i Kuwait Investment Authority, najvećeg investicionog fonda u Kuvajtu, konvertovana iz američkih dolara u evre.

Obaveze po osnovu navedenog reprogramiranog zajma, ugovorene u dolarima po kamatnoj stopi od 1,5 odsto, Srbija će isplaćivati u evrima po kamatnoj stopi od 0,393 odsto, čime će se uštedeti oko dve milijarde dinara.

U aprilu 2021. godine zaključena je nova svop transakcija kojom je kredit kod Export – Import Bank of China za Projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu E70/E75, koji je 2018. godine, inicijalno ugovoren u kineskim juanima, konvertovan u evre sa negativnom kamatnom stopom.

Ovaj zajam, na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,5 odsto godišnje u kineskim juanima, je, prema informacijama Ministarstva finansija, konvertovan u evre po fiksnoj negativnoj kamatnoj stopi od -0,07 odsto, čime će na kamatama biti ušteđene oko 4,2 milijarde dinara.

Kako je ugovorena negativna kamatna stopa, Srbija neće imati nikakve troškove po osnovu kamata u prvih pet godina svop aranžmana, koji važe do 2030. godine, već će ostvarivati dodatna primanja od banaka sa kojima je transakcija zaključena, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...