SRBIJA PREDUZELA KLJUČNE KORAKE KA USPOSTAVLJANJU INFORMACIONE BEZBEDNOSTI, pokazuje analiza Svetske banke

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

21.12.2020 11:34 Autor: Marko Miladinović 0

SRBIJA PREDUZELA KLJUČNE KORAKE KA USPOSTAVLJANJU INFORMACIONE BEZBEDNOSTI, pokazuje analiza Svetske banke SRBIJA PREDUZELA KLJUČNE KORAKE KA USPOSTAVLJANJU INFORMACIONE BEZBEDNOSTI, pokazuje analiza Svetske banke
Srbija ostvaruje dobre rezultate na brojnim poljima informacione bezbednosti i poseduje značajnu svest o postojećim nedostacima i mogućnostima za izgradnju kapaciteta na ovom planu,... SRBIJA PREDUZELA KLJUČNE KORAKE KA USPOSTAVLJANJU INFORMACIONE BEZBEDNOSTI, pokazuje analiza Svetske banke

Srbija ostvaruje dobre rezultate na brojnim poljima informacione bezbednosti i poseduje značajnu svest o postojećim nedostacima i mogućnostima za izgradnju kapaciteta na ovom planu, navodi se u novom izveštaju o analizi kapaciteta za ostvarivanje sajber bezbednosti.  

U analizi je korišćen Model za ocenu zrelosti kapaciteta država za informacionu bezbednost (CMM), koji je razvio Centar za razvoj globalnih kapaciteta za informacionu bezbednost (GCSCC) Univerziteta u Oksfordu, i ona predstavlja prvu studiju te vrste u Srbiji koju je sprovela Svetska banka uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Analizom je utvrđeno da je Srbija u velikoj meri posvećena rešavanju pitanja informacione bezbednosti, a naglašava se i sveobuhvatnost njene politike informacione bezbednosti i odgovarajućeg pravnog osnova, što Srbiji omogućava da uspostavi zaštitne mehanizme – uključujući i Nacionalni CERT – koji mogu da obezbede otpornost kritične infrastrukture širom zemlje.

Ocenjeno je i da Srbija poseduje značajne kapacitete za razvoj znanja u oblasti informacione bezbednosti, kako putem stalnog stručnog usavršavanja, tako i kroz akademske kanale, uz podršku sve snažnije domaće informatičke industrije.

Prema nalazima analize, velika tražnja za informacionom bezbednošću u privredi otežava javnom sektoru da zadrži stručnjake za ovu oblast, što je u studiji prepoznato kao jedno od pitanja na koja treba naći odgovor. Utvrđeno je da su poboljšanja potrebna i kada je reč o unapređenju svesti građana o rizicima po privatnost na internetu, kao i o nastavku usvajanja standarda informacione bezbednosti i dobrih praksi, kako u malim preduzećima, tako i u velikim.

Foto: Pixabay.com

„Uspešno sprovedena analiza informacione bezbednosti uspostaviće se referentne vrednosti za ocenu budućih unapređenja sajber bezbednosti, i poslužiće kao kamen temeljac za stvaranje nacionalnog konsenzusa o sadašnjem stanju informacione bezbednosti, ali i o daljim aktivnostima“, izjavio je Stiven Ndegva (Stephen Ndegwa), šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Model CMM do sada je sproveden u 80 zemalja sveta.

„Ovo je deseta zemlja u Evropi koja je sprovela analizu na osnovu modela CMM i njeni nalazi su nam omogućili da steknemo zanimljive uvide u naše istraživanje zrelosti kapaciteta za informacionu bezbednost širom sveta. Nedostaci koje su istraživači otkrili ukazuju na postojanje značajnih potreba koje nisu svojstvene samo Srbiji, već se mogu primetiti i u drugim zemljama širom sveta, a naročito na Zapadnom Balkanu“, rekao je profesor Majkl Goldsmit (Michael Goldsmith), jedan od direktora GCSCC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...