priznati stručnjaci, vrhunska softverska rešenja i proizvodi, podsticaji za ulaganja i istraživanja

Srbija regionalni centar za američke IT kompanije

BiznisInovacijePreduzetnikSrbijaVesti

16.10.2021 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija regionalni centar za američke IT kompanije Srbija regionalni centar za američke IT kompanije
Srbija je tehnološki hab regiona Zapadnog Balkana (ZB), regionalni centar za američke IT kompanije i lider u razvoju softvera, veštačke inteligencije i pametnih IT... Srbija regionalni centar za američke IT kompanije

Srbija je tehnološki hab regiona Zapadnog Balkana (ZB), regionalni centar za američke IT kompanije i lider u razvoju softvera, veštačke inteligencije i pametnih IT rešenja koja se primenjuju u različitim sektorima od finansija i energetike do zdravstva i obrazovanja, rečeno je na prvoj virtuelnoj konferenciji „Virtual Road Show“ o mogućnostima ulaganja Sjedinjenih Američkih Država u srpsku i ekonomije ZB.

Iz Privredne komore Srbije navode da kompanije poput Microsoft-a i NCR-a imaju pozitivna iskustva u Srbiji, što je najbolja preporuka novim američkim investitorima da ulažu u srpski IT sektor.

Kako je istaknuto na skupu, razmena usluga Srbije i SAD približava se milijardi dolara, dok brzorastući i veoma perspektivan srpski IT sektor, koji zapošljava više od 50.000 mladih stručnjaka, predstavlja odličnu bazu za razvoj autsorsing usluga i otvaranje razvojnih centara američkih, ali i drugih evropskih i svetskih kompanija.

„Nema bolje vesti za budućnost srpske i ekonomije celog regiona, od vesti o interesovanju više od stotinu američkih visokotehnoloških kompanija, prisutnih na današnjem online događaju. To govori o mogućnosti saradnje sa našim IKT sektorom i potencijalima Srbije kao novog evropskog haba u kome investitori iz sveta ne otvaraju samo fabrike, već u njega sele i svoje razvojne centre, rekao savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Ðurđević na otvaranju konferencije.

Dodao je da su priznati stručnjaci, vrhunska softverska rešenja i proizvodi, podsticaji za ulaganje istraživanje, razvoj i inovacije, samo deo velikog paketa koji je Srbija predstavila i koji su naš ulog za nova poslovna partnerstva i u Srbiji, na otvorenom Balkanu i na velikom američkom tehnološkom tržištu.

„Odnos SAD i Srbije jači je nego što je bio godinama unazad i stalno se poboljšava a posebno sam ponosan na našu saradnju u IT sektoru. Srbija je regionalni lider Zapadnog Balkana u digitalnoj transformaciji“, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

Dodao je da su ulaganja Srbije u visoko obrazovanje učinila da mlada, motivisana i visokoobrazovana radna snaga postane okosnica srpske transformacije u oblasti digitalne tehnologije.

“Trgovinski odnosi SAD i Srbije su raznoliki, šire se, razvijaju i pružaju višestruke koristi kako za Zapadni Balkan tako i za region Evrope. Tehnološki sektor u Srbiji je dinamičan i raste a američka tehnologija je u najboljoj poziciji da pomogne Srbiji da izgradi svoj digitalni eko-sistem”, istakao je zamenik pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju Dejvid De Falko (David De Franco).

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić je naveo da je ova konferencija prva u nizu planiranih promotivnih aktivnosti kojima se prikazuju kreativni potencijali, inovativnost i dostignuća naše IKT industrije na američkom tržištu.

„Činjenica da američke kompanije u sve većem broju prepoznaju potencijale srpske IKT industrije, uz rekordan rast izvoza naših usluga u SAD, dovoljno govori o tome da je Srbija prepoznata kao ekonomski lider koji predvodi region ka boljoj budućnosti“, rekao je on.

Na virtuelnom događaju na kome je učestvovalo više od 100 predstavnika američkih kompanija, poslovnih asocijacija i državnih institucija, predstavnici Microsoft Srbija, Vlade Srbije, Ministarstva trgovine SAD, Trgovinskog odeljenja Ambasade SAD u Srbiji i Razvojne agencije Srbije, istaknuto je da se Srbija nalazi na 53. mestu među 131 ekonomijom obuhvaćenom Globalnim indeksom inovacija (GII), koji rangira svetske ekonomije prema njihovim inovacionim kapacitetima.

Privredna komora Srbije

RESAVSKA 13, 11050 Beograd (Vračar), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
22.416.465,97 (2019)
Broj zaposlenih:
(2019)

Takođe, prema istraživanju Akademije za digitalizaciju Estonije, Srbija je zauzela 14. mesto među 144 zemlje po razvoju informacione bezbednosti, borbi protiv visokotehnološkog kriminala i zaštiti podataka.

Fokus Srbije je na digitalnoj transformaciji, inovacijama i razvoju kreativnih industrija, što predstavlja odskočnu dasku za jačanje saradnje sa američkim kompanijama, saglasili su se učesnici skupa.

SAD su 20. spoljnotrgovinski partner Srbije. Ukupna razmena dve zemlje za osam meseci ove godine je iznosila 590 miliona američkih dolara, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 88 odsto, navodi se u saopštenju PKS.

Prvi „Virtual Road Show“ organizovali su Trgovinsko odeljenje ambasade SAD u Beogradu i Privredna komora Srbije uz podršku ambasade Srbije u SAD i Ambasade SAD u Beogradu.

  • SUNCOKRET

    11.5.2022 #1 Author

    Neka je i američki kapital samo da nam mladi ostanu u zemlji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...