sada evropska unija treba da uradi svoj deo posla

Srbija stekla sve uslove za otvaranje poglavlja u okviru klastera 3 i 4

SrbijaVesti

20.10.2021 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija stekla sve uslove za otvaranje poglavlja u okviru klastera 3 i 4 Srbija stekla sve uslove za otvaranje poglavlja u okviru klastera 3 i 4
Prema novom Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, data je preporuka da su ispunjeni svi kriterijumi za otvaranje svih poglavlja u okviru dva klastera:... Srbija stekla sve uslove za otvaranje poglavlja u okviru klastera 3 i 4

Prema novom Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, data je preporuka da su ispunjeni svi kriterijumi za otvaranje svih poglavlja u okviru dva klastera: klastera 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetitivnost u kojem je osam pregovaračkih poglavlja, kao i klastera 4, sa ukupno četiri poglavlja koji se odnosi na zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tim povodom je rekla da je novi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija objektivan i „jedan od boljih“ u poslednjih nekoliko godina, kao i da je evidentiran napredak Srbije u svim oblastima.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva za evropske integracije Srbije, Joksimović je je rekla da novi dokument na objektivan način govori o svemu što je Srbija uradila i preduzela, kao i o stvarima koje bi trebalo da se nastave i ubrzaju.

„Države članice će se rukovoditi ocenama o napretku reformi u oblasti vladavine prava“, kazala je Joksimović.

Navela je da je u okviru klastera 1, koji je već otvoren, a koji se odnosi na osnove vladavine prava, konstatovan napredak u svim oblastima – u reformi pravosuđa, slobode izražavanja i medija, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala.

„Napredak je negde veći, negde manji, ali je svakako evidentiran kao napredak“, kazala je Joksimović.

Komesar za proširenje, Oliver Varheji rekao je u utorak uveče da je Srbija ispunila ”vrlo jasne kriterijume” za otvaranje klastera, a da je sada na zemljama članicama da urade svoj deo posla i naprave novi korak u procesu pristupnih pregovora sa Beogradom, preneo je Tanjug.

”Nadam se da ćemo, pošto je Srbija isporučila svoj deo posla, i mi moći da isporučimo svoj”, izjavio je Varheji povodom preporuka za otvaranje klastera 3 i 4 sa Srbijom i poručio da su u zemlji donete važne odluke u oblasti energetike i oporezivanja.

  • N. N.

    20.10.2021 #1 Author

    Nadam se da cemo konacno krenuti sa otvaranjem poglavlja.

    Odgovori

  • Lolek

    13.3.2023 #2 Author

    Kidamo ove klastere

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...