za isti procenat je povećan i uvoz

Srbija u prvih devet meseci ove godine povećala izvoz u Austriju za 29 odsto

SrbijaVesti

13.12.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srbija u prvih devet meseci ove godine povećala izvoz u Austriju za 29 odsto Srbija u prvih devet meseci ove godine povećala izvoz u Austriju za 29 odsto
U prvih devet meseci 2022. godine Srbija je povećala izvoz u Austriju za 29 odsto, a toliko je porastao i uvoz, rečeno je u utorak... Srbija u prvih devet meseci ove godine povećala izvoz u Austriju za 29 odsto

U prvih devet meseci 2022. godine Srbija je povećala izvoz u Austriju za 29 odsto, a toliko je porastao i uvoz, rečeno je u utorak na predstavljanju rezultata ankete o uslovima poslovanja austrijskih preduzeća u Srbiji.

U tom periodu izvoz iz Srbije je povećan za 672,6 miliona evra, što čini Srbiju 29. najvažnijim austrijskim trgovinskim partnerom. Uvoz iz Austrije je u istom periodu povećan za 783,3 miliona evra, prenosi Beta.

Trgovinski savetnik Ambasade Austrije Jirgen Šreder (Jürgen Schröder) rekao je da je sa više od 400 predstavništava, Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji, kao i da je uzajamna trgovina u porastu i da se predviđa novi istorijski maksimum za 2022. godinu.

„Predviđa se da će austrijski izvoz u Srbiju dostići do kraja godine impresivan rast od 34 odsto, dok Austrija predviđa rast uvoza iz Srbije po stopi od 38 odsto“, rekao je Šreder.

Istakao je da je većina preduzeća koja posluju u Srbiji dostigla nivoe pre pandemije i da smatra da je ekonomska klima ostala ista tokom protekle godine.

„Srbija se pokazala kao veoma atraktivna investiciona lokacija za austrijske kompanije, posebno zbog političke stabilnosti, radnih prava i predvidljive ekonomske politike koji podstiču kompanije da investiraju u zemlji. I visok nivo digitalizacije podstiče poslovanje u Srbiji“, rekao je on.

Šreder je rekao da se nada da će se pozitivne tendencije odraziti i na interesovanje u Austriji za osnivanje firmi u Srbiji.

Foto: ©WienTourismus/Christian Stemper

„Raduje nas to što je zabeležen pozitivan rast uvoza i izvoza, jer to ne predstavlja pozitivnu tendenciju za nas, već za celokupnu privrednu zajednicu u Srbiji“, rekao je ambasador Austrije u Srbiji Kristian Ebner (Christian Ebner).

Rezultati ankete pokazali su da 42 odsto ispitanika smatra da će poslovni ambijent u Srbiji sledeće godine, odnosno u narednih 12 meseci ostati isti, ali određen broj učesnika smatra da će promene širom sveta uticati na poslovno okruženje u zemlji, a samim tim i na austrijske filijale i kancelarije.

Oblasti za koje austrijski privrednici smatraju da ima prostora za poboljšanje, jesu borba protiv korupcije, oblast kriminala i birokratije, a napredak se ogleda u vladavini prava.

U Ambasadi Austrije u Beogradu, pored predstavljanja ankete, dodeljene su i nagrade za najbolje ideje u oblasti održivosti.

Nagradu za ideju u oblasti obrazovanja u vezi sa odvajanjem otpada u osnovnim školama u Novom Sadu dobila je predstavnica udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković.

Za projekat koji deci u osnovnim školama približava različite koncepte održivosti „Hemijski lizing i radionica o cirkularnoj ekonomiji i udžbenik za decu“, nagradu je dobila Dragana Petrović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...