Kompanija u 2023. ostvarila 237,1 milion dinara dobiti

Aerodrom Nikola Tesla Beograd petu godinu zaredom ne deli dividendu

BerzaInfrastrukturaPoslovanjeSrbija

2.7.2024 14:04 Autor: Milica Rilak 3

Aerodrom Nikola Tesla Beograd petu godinu zaredom ne deli dividendu Aerodrom Nikola Tesla Beograd petu godinu zaredom ne deli dividendu
Kompanija Aerodrom Nikola Tesla Beograd (ANTB) ponovo je odlučila da ne podeli dividendu akcionarima, među kojima su i građani koji su dobili besplatne akcije,... Aerodrom Nikola Tesla Beograd petu godinu zaredom ne deli dividendu

Kompanija Aerodrom Nikola Tesla Beograd (ANTB) ponovo je odlučila da ne podeli dividendu akcionarima, među kojima su i građani koji su dobili besplatne akcije, kao i država Srbija.

Skupština akcionara ANTB je na sednici 27. juna usvojila Odluku o raspodeli dobiti, na osnovu koje je ukupan neraspoređeni dobitak unela u Statutarne rezerve kompanije, što znači da su akcionari ponovo ostali bez dividende, koja je poslednji put isplaćena 2019. godine.

Treba, međutim, imati na umu da ANTB ne upravlja beogradskim aerodromom, već je njegov zadatak da prati izvršenje obaveza po Ugovoru o koncesiji sa francuskim VINCI-jem.

ANTB je poslednji put isplatio dividendu 2019. godine i to pošto je godinu dana ranije zaživela koncesija, pa su svi vlasnici besplatnih akcija Aerodroma dobili po 1.300 dinara neto na ime dividende.

Iako dividenda nije isplaćivana od 2019. godine, u 2023. situacija se promenila nabolje kada je reč o ANTB – pošto je uknjižena neto dobit od 237,11 miliona dinara.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd / Foto: Beta

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ANTB je u 2022. knjižio dobit od 20,23 miliona dinara, što znači da je prošle godine ostvaren desetostruko bolji rezultat kada je reč o tom pokazatelju.

Takođe, u finansijskom izveštaju koji je usvojila Skupština akcionara ANTB navedeno je da je zarada po akciji u 2023. iznosila 6,77 dinara, za razliku od 0,58 dinara u 2022. godini.

Skupština akcionara ANTB je, međutim, odlučila da ne podeli dividendu ni za 2023. godinu, pa je tako ostvarena dobit od 237,11 miliona dinara zajedno sa neraspoređenom dobiti na osnovu ukidanja revalorizacionih rezervi od 13,07 miliona dinara „završila“ u Statutarnim rezervama.

Ko su najveći akcionari ANTB?

Kada je reč o akcionarima ANTB, najveći među njima je država Srbija, koja poseduje 84,56 odsto kapitala, dok je ostatak u rukama manjinskih akcionara, među kojima samo jedan, identifikovan kao Kastodi račun RN-FO OTP Banke poseduje više od dva odsto akcija, i to ukupno 2,77 odsto kapitala.

Građani su u postupku besplatne podele dobili po jednu akciju ANTB – čija je cena na dan 1. jul ove godine iznosila 1.900 dinara, dok je istorijski najviše vredela 29. maja prošle godine – 2.100 dinara, a najmanje u junu 2012. godine, i to samo 363 dinara.

Kada je reč o dividendi, te 2012. akcija ANTB je vlasnicima donela 25,92 dinara da bi u narednim godinama donosila između 11 i 50 dinara, a 2017. godine, uoči sklapanja koncesije, isplaćen je 48,71 dinar na ime dividende.

Koje su obaveze koncesionara beogradskog aerodroma?

Ponuda francuskog VINCI Airports izabrana je kao najpovoljnija u januaru 2018. godine u okviru postupka davanja koncesije za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom Aerodroma Nikola Tesla i obavljanje delatnosti operatera aerodroma.

Koncesija je, kako stoji na portalu ANTB, zaključena na 25 godina, a osnovano je i društvo za posebne namene VINCI Airports Serbia, čija je obaveza da realizuje obaveze predviđene Ugovorom o koncesiji, Te obaveze bile su da plati jednokratnu koncesionu naknadu u evrima u vrednosti od 501 milion evra, godišnju koncesionu naknadu u evrima u ukupnom iznosu 228 miliona evra nominalne vrednosti za 25 godina, kao i da izvede obavezne investiocione radove u procenjenoj nominalnoj vrednosti od 732 miliona evra.

  • Saša

    3.7.2024 #1 Author

    Znači moraju se prodati akcije

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.7.2024 #2 Author

    Lako je zakljuciti i zasto…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    4.7.2024 #3 Author

    Treba smeniti rukovodstvo, i ispitati poslivanje. Ako ima kriminalnih radnji, sankcionisati odgovorne…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.