Finansijski sektor dobro kapitalizovan

Agencija Standard and Poor’s potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+

BankePoslovanjeSrbija

11.4.2023 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Agencija Standard and Poor’s potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+ Agencija Standard and Poor’s potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+
Agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uprkos i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po globalnu... Agencija Standard and Poor’s potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uprkos i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po globalnu ekonomiju. Istovremeno, potvrđeni su i stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

„Činjenica da se Srbija, uprkos svim globalnim neizvesnostima sa kojima se suočava, i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, jeste još jedna potvrda da vodimo adekvatnu ekonomsku politiku u uslovima višedimenzionalne krize koja traje već duže od tri godine“, istakla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković povodom objavljivanja izveštaja agencije Standard & Poor’s.

Agencija Standard & Poor’s naglašava da je postepenim povećanjem referentne kamatne stope sprečeno dalje širenje inflacionih pritisaka, kao i da su srednjoročna inflaciona očekivanja ostala u velikoj meri usidrena zahvaljujući kredibilitetu monetarne politike, zaoštravanju monetarnih uslova i održanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa. Smanjenje inflacije očekuju u drugoj polovini godine.

Ističu dokazani kredibilitet ukupne ekonomske politike, povoljne perspektive dugoročnog rasta Srbije, fiskalnu disciplinu, smanjene potrebe za finansiranjem i opadajuću putanju javnog duga. Navodi se i visok priliv stranih direktnih investicija koji je imao značajnu ulogu i u proširenju izvoznih kapaciteta i njihovom većem stepenu diversifikacije, kao i rastu deviznih rezervi zemlje, za koje se ocenjuju da će biti na adekvatnom nivou i u srednjem roku, saopštila je NBS.

Agencija ocenjuje i da je finansijski sektor dobro kapitalizovan, likvidan i profitabilan, kao i da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na minimumu od tri odsto.

Kao preduslove za dobijanje investicionog rejtinga u budućnosti, agencija Standard and Poor’s navodi ubrzanje privrednog rasta i dalje smanjenje fiskalnog i tekućeg deficita, što će, kao i u slučaju drugih ekonomija, zavisiti i od daljeg toka i ekonomskih efekata sukoba u Ukrajini i ukupnih geopolitičkih kretanja.

„Koordinacija monetarne i fiskalne politike u prethodnim godinama, doslednost i kontinuitet ekonomskih reformi, transformacija privrede Srbije i poverenje domaćih i međunarodnih investitora i institucija obezbedili su preduslove za dostizanje investicionog rejtinga u narednom periodu i formalni ulazak u grupu zemalja gde se po brojnim pokazateljima već nalazimo. Uverena sam da bi Srbija, da nije bilo pandemije i sukoba u Ukrajini, već duže vreme bila država sa investicionim rejtingom“, zaključuje guverner Jorgovanka Tabaković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...