U Beograd sleteo deseti avion ATR 72-600

Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu

PoslovanjeSrbija

15.6.2024 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu
Deseti avion kompanije Air Serbia tipa ATR 72-600, sa registarskom oznakom YU-ASC, sleteo je u petak na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i posle... Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu

Deseti avion kompanije Air Serbia tipa ATR 72-600, sa registarskom oznakom YU-ASC, sleteo je u petak na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj u narednim danima.

Dolaskom tog aviona, srpska nacionalna avio-kompanija zaokružila je u ovom trenutku proces modernizacije i proširenja svoje regionalne flote, započet u januaru 2022. godine.

„Obnavljanje turbo-elisne flote bio je jedan od važnijih strateških ciljeva naše kompanije. Ranije korišćeni avioni tipa ATR 72-200 i ATR 72-500 postepeno su zamenjeni savremenijim letelicama tipa ATR 72-600. Uprkos komplikovanim tržišnim okolnostima, uspeli smo da nabavimo čak deset aviona istog tipa i tako unificiramo flotu. Sada je prosečna starost letelica u našoj regionalnoj floti devet godina, što je čini najmlađom u širem regionu Zapadnog Balkana. Izuzetno smo zadovoljni izborom letelica i dinamikom njihovog ulaska u saobraćaj. Zahvaljujući njima značajno smo unapredili našu operativnu efikasnost“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor kompanije Air Serbia. 

Avioni tipa ATR 72-600 koji čine regionalnu flotu Air Serbia obavljaju letove na linijama srpske nacionalne avio-kompanije iz Beograda za Bolonju, Bari, Budimpeštu, Krakov, Ljubljanu, Prag, Sarajevo, Skoplje, Sofiju, Veneciju, Beč, Zagreb, Banjaluku, Bukurešt, Podgoricu, Tiranu, Niš, Tivat, Salcburg, Dubrovnik, Solun, Split, Rijeku, Varnu, Pulu, Zadar i Ohrid.

Avioni tog tipa koriste se i za realizaciju letova sa međunarodnih aerodroma u Nišu i Kraljevu. Air Serbia iz Kraljeva leti do Istanbula, Soluna i Tivta, a iz Niša do Beograda, Ljubljane i Atine.

Najnovije pojačanje u floti Er Srbije, letelica ATR 72-600 registarske oznake YU-ASC ima devet godina i konfiguraciju od 72 sedišta marke „Geven Prestige“ koja putnicima omogućavaju veći komfor i udobnost. Opremljena je sa dva turboprop motora PW127M, dugačka je 27,17 metara i ima raspon krila od 27,05 metara.

Najveća brzina koju može dostići tokom krstarenja iznosi oko 500 km/h, dok je maksimalni dolet sa punim kapacitetom oko 1.500 km.

U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije letelica je ofarbana u Tuluzu, a od 10. maja bila je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj.

  • MARA

    15.6.2024 #1 Author

    Pa dobro za nasu aviokompaniju

    Odgovori

  • AJA

    16.6.2024 #2 Author

    Dobra vest i dobro je za nasu avio kompaniju.

    Odgovori

  • MARA

    16.6.2024 #3 Author

    Samo koliko ljudi ima novaca za putovanja

    Odgovori

  • gagica

    16.6.2024 #4 Author

    Jako pohvalno

    Odgovori

  • VALERIJA

    16.6.2024 #5 Author

    Odlično, sad znamo da smo u sigurnim rukama.

    Odgovori

  • NATI

    16.6.2024 #6 Author

    Koliko se to cekalo

    Odgovori

  • SUNCICA

    16.6.2024 #7 Author

    Svaka cast, samo napred

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.