Traže podršku za opstanak firme i prete protestima

Akcionari Progresa pisali Vučiću, tvrde da kompaniji preti stečaj uprkos vrednoj imovini

SrbijaStečaj

29.5.2024 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Akcionari Progresa pisali Vučiću, tvrde da kompaniji preti stečaj uprkos vrednoj imovini Akcionari Progresa pisali Vučiću, tvrde da kompaniji preti stečaj uprkos vrednoj imovini
Udruženje malih akcionara kompanije Progres iz Beograda, uputilo je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome su ga obavestili da toj firmi i... Akcionari Progresa pisali Vučiću, tvrde da kompaniji preti stečaj uprkos vrednoj imovini

Udruženje malih akcionara kompanije Progres iz Beograda, uputilo je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome su ga obavestili da toj firmi i pored velike imovine preti stečaj zbog nebrige države, iako je upravo ona najveći akcionar, sa udelom od oko 54 odsto.

Zatražili su pomoć Vučića za spas te firme i zapretili da će, ako je ne dobiju, organizovati protestne šetnje po gradu, objavila je agencija Beta.

„U vreme kada je premijer bio Aleksandar Vučić, Progresu je odobren Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) po kome je bilo određeno da država Srbija, Grad Beograd i sva javna preduzeća otpišu potraživanja ukoliko Progres uspešno okonča UPPR, što je i učinjeno, ali mu sada Poreska uprava traži da plati porez na dobit“, naveli su akcionari u pismu.

Ministarstvo privrede, kako su istakli, ocenilo je da je za otpis potraživanja poreza na dobit potrebno da prvo Vlada odobri privatizaciju, ali nije stavilo Progres na listu preduzeća koja će se privatizovati u 2024 godini.

To sve, kako su istakli akcionari, znači da neko planira stečaj Progresa.

„Kako Progres nema od čega da plati porez, otići će u stečaj po sili zakona i neko će imovinu kupiti za sitne pare. Progres pored 4.200 kvadrata Palate na uglu Zmaj Jovine i Knez Mihajlove ima i logistički prostor od sedam hekara otvorenog i 24.000 kvadrata zatvorenog prostora i ogroman kapital u inostranstvu i sramota je za državu, da to sve danas vredi samo 360.000 evra“, ocenili su akcionari.

Progres je, kako su naveli, 1990. godine imao promet od dve milijarde dolara, a danas je mikro preduzeće sa svega dvadesetak zaposlenih, ali sa ogromnom imovinom, pa postoji „velika zainteresovanost određenih krugova da je se domognu za sitne pare, uvođenjem Progresa u stečaj“.

Dodaje se da država proteklih godina ništa nije uradila da proveri ulaganja Progresa u inostranstvu, uključujući imovinu i nekretnine ćerki firmi u Njujorku i Parizu, i navodi da se i danas u „papirima“ Progresa nalaze nekretnine u Zagrebu kao i na primorju.

Članovi Udruženja malih akcionara u otvorenom pismu navode i da je, u vreme sankcija tokom devedesetih, tadašnji direktor Mirko Marjanović na ime jednog zaposlenog na Kipru otvorio novu ofšor kompaniju.

„Taj zaposleni danas je multimilioner, a država ga je preko Akcionarskog fonda u Skupštini akcionara Progresa predložila i izabrala u Izvršni odbor kompanije“, ukazali su mali akcionari.

Naveli su i da su zatražili objašnjenje o tome od Ministarstva privrede, ali da im je odgovoreno da je Akcionarski fond registrovan kao akcionarsko društvo i da oni nad njim nemaju nikakvu nadležnost.

„Država Srbija je postala većinski vlasnik Progresa 2011. godine, tako što je prihvatila da joj se za potraživanje za poreze i doprinose od 425 miliona dinara, umesto gotovog novca daju akcije koje su tada nominalno vredele 600 dinara“, naveli su akcionari.

Istakli su da je Progres po nalogu države, pre nekoliko godina, morao da proknjiži gubitak po osnovu presuda u korist Procter & Gamble i Gazprom banke, te je zbog toga na berzi njegova cena naglo pala i takva je ostala do danas.

KOMPANIJA PROGRES AD BEOGRAD

ZMAJ JOVINA 8, 11000, Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
88.313.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
9 (2023)
  • Jj992

    29.5.2024 #1 Author

    Nazalost

    Odgovori

  • SUNCE

    29.5.2024 #2 Author

    Zar to nije dugovodisnja politika svih dosafasnjih politicara posle Miosevica,da firma ode u stecaj kako bi je bratija kupila za dzabe.

    Odgovori

  • VALE

    30.5.2024 #3 Author

    Nista novo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.