Nemački Messer spreman da izdvoji 4,64 milijardi dinara za beogradsku ćerku firmu

Akcionarima Messer Tehnogasa ponuđeno 25.000 dinara po akciji

BerzaPoslovanjeSrbija

26.3.2024 09:37 Autor: Milica Rilak 0

Akcionarima Messer Tehnogasa ponuđeno 25.000 dinara po akciji Akcionarima Messer Tehnogasa ponuđeno 25.000 dinara po akciji
Nemački Messer SE & Co ponudio je 25.000 dinara po akciji u okviru ponude za preuzimanje kapitala domaćeg Messer Tehnogasa. Akcija te kompanije za... Akcionarima Messer Tehnogasa ponuđeno 25.000 dinara po akciji

Nemački Messer SE & Co ponudio je 25.000 dinara po akciji u okviru ponude za preuzimanje kapitala domaćeg Messer Tehnogasa.

Akcija te kompanije za proizvodnju i promet tehničkih i medicinskih gasova i prateće opreme bila je u prethodnim nedeljama među popularnijim, upravo u iščekivanju ponude za preuzimanje, a njena cena je u ponedeljak, 25. marta, iznosila 24.000 dinara.

Messer Tehnogas emitovao je 1.036.658 akcija, nominalne vrednosti 1.800 dinara, dok je prosečna ponderisana cena akcija ciljnog društva, utvrđena na osnovu izveštaja o trgovanju u poslednjih šest meseci pre dana nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje, iznosila 16.988,84 dinara, stoji u ponudi koju je uradila brokerska kuća M&V Investments.

„Najviša cena po kojoj su ponuđač i lica koja s njim zajednički deluju sticali akcije ciljnog društva u poslednjih 12 meseci pre dana nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje akcija je 24.000,00 dinara“, ističu u ponudi, uz obaveštenje da ponuđač namerava da stekne 185.711 akcija, odnosno 17,91 odsto ukupnog broja akcija.

Izvor: Belex.rs

Potencijalni kupac – nemački Messer SE, inače već poseduje 82,09 odsto akcija, a ponuda za preuzimanje zatvara se 15. aprila ove godine. Plaćanje se vrši u roku od dva radna dana od datuma zatvaranja ponude, a ponuđač je spreman da plati 25.000 dinara za akciju.

„Ponuđač nema nameru da menja osnovnu delatnost ciljnog društva i mesto njenog obavljanja i nastojaće da unapredi buduće poslovanje. Namerava da investira u dalji razvoj ciljnog društva, a namere ponuđača vezane su za unapređenje uslova rada i materijalnog položaja zaposlenih, kao i unapređenje znanja i veština zaposlenih“, ističe se u ponudi za preuzimanje.

Da li Messer Tehnogas odlazi sa berze?

Početkom febrruara počele su spekulacije da se Messer Tehnogas sprema za delistiranje i da su tri domaće banke angažovane kako bi obezbedile kredit za otkup akcija.

Akcija Messera je 12. februara vredela 19.519 dinara, što je bio rast od 6,62 odsto u odnosu na cenu zabeleženu 9. februara na zatvaranju trgovanja, odnosno u trenutku kada je počelo da se priča o mogućnosti objavljivanja ponude za preuzimanje.

Foto: Freepik

„Eventualno delistiranje neke kompanije sa Beogradske berze koja ima veći ponder i veću likvidnost bio bi veliki udarac za ionako posrnulo tržište akcija. Primera radi, prošle godine je promet akcija pao na 26,4 miliona evra, što je u proseku 100.000 evra na dnevnom nivou ili za skoro 40 odsto lošiji rezultat u odnosu na godinu pandemije kada je tržište prethodni put dotaklo dno“, upozorio je u razgovoru za Biznis.rs Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum Securities.

Bez novih kvalitetnih akcija ovaj trend se, kako je zaključio, izvesno neće zaustaviti.

Uputstvo za akcionare koji žele da prihvate ponudu

Svi akcionari, zakoniti imaoci običnih akcija, mogu deponovati svoje akcije, lično ili preko punomoćnika, davanjem pismenog naloga članu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti kod koga imaju otvoren vlasnički račun, za prenos tih akcija na račun deponovanih hartija od vrednosti broj 80200-920-21400874-62.

Račun deponovanih hartija je otvoren u Centralnom registru, preko člana Centralnog registra hartija od vrednosti M&V Investments a.d. Akcije se mogu deponovati svakog radnog dana dok traje ponuda za preuzimanje, a na dan zatvaranja ponude do 12 časova.

Akcionari mogu, takođe, otvoriti vlasnički račun i deponovati svoje akcije na gore navedeni račun deponovanih hartija od vrednosti posredstvom brokersko-dilerskog društva M&V Investments a.d.

Deponovanje akcija na račun deponovanih hartija od vrednosti smatra se prihvatanjem ponude za preuzimanje. Akcionari imaju pravo da povlačenjem deponovanih akcija u roku važenja ponude odustanu od prihvatanja ponude, podnošenjem naloga za povlačenje akcija svakog radnog dana dok traje ponuda, a poslednjeg dana ponude do 12 časova (dan zatvaranja ponude) članu Centralnog registra HOV koji je izvršio prenos akcija na račun deponovanih hartija od vrednosti.

MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD

BANjIČKI PUT 62, BEOGRAD (RAKOVICA), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
11.876.086.000,00 (2022)
Broj zaposlenih:
341 (2022)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...