Tokom ove sedmice prodato nešto više od 17.000 akcija

Akcija Laste među dobitnicima nedelje Beogradske berze

BerzaSrbija

22.3.2024 16:02 Autor: Milica Rilak 4

Akcija Laste među dobitnicima nedelje Beogradske berze Akcija Laste među dobitnicima nedelje Beogradske berze
Akcija Laste ove nedelje našla se među najtrgovanijim hartijama na Beogradskoj berzi, kao i među hartijama čija vrednost je porasla. Od ponedeljka 18. marta... Akcija Laste među dobitnicima nedelje Beogradske berze

Akcija Laste ove nedelje našla se među najtrgovanijim hartijama na Beogradskoj berzi, kao i među hartijama čija vrednost je porasla.

Od ponedeljka 18. marta pa do danas prodato je 17.307 akcija tog saobraćajnog preduzeća, za koje je plaćeno ukupno 10,08 miliona dinara.

Akcija Laste našla se i među najtrgovanijim akcijama, koje su prodate u ukupno 23 transakcije u protekloj sedmici. Iako u teoriji to znači da su završile kod 23 različita kupca, podaci Centralnog registra hartija od vrednosti (CRHoV), u domaćim medijima spekuliše se da je investitor koji stoji iza Zbirnog računa Erste banke nastavio da uvećava svoj vlasnički paket.

Podaci Beogradske berze, inače, ukazuju na to da je cena akcije Laste porasla u odnosu na transakciju koja se desila 26. februara, kada je grad Beograd prodao svoj paket. Beograd je, kao što smo prvi objavili, za svoje akcije dobio 560 dinara dok je tokom ove nedelje njihova cena porasla na 583 dinara po akciji, odnosno za 3,83 odsto.

Izvor: Beogradska berza, nedeljni izveštaj

Podsetimo da CRHoV još nije „proknjižio“ ove izmene, tako da je presek stanja isti kao u sredu, 20. marta, kada su preko Beogradske berze prodate 16.502 akcije Laste.

Najveći akcionar i dalje je Akcionarski fond, koji poseduje 29,7 odsto kapitala Laste, dok je Zbirni račun Erste banke drugi po veličini suvlasnik sa 15,85 odsto akcija. Sledi Republika Srbija sa udelom od 13,77 odsto, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 7,88 odsto kao i pravno lice koje je navedeno kao PIO Fond RS sa 5,92 odsto.

Ostali akcionari, među kojima su Nacionalna služba za zapošljavanje, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, grad Smederevo i opština Stara Pazova imaju pakete manje od 2,74 odsto akcija.

Izvor: CRHoV

U domaćim medijima spekuliše se da iza Zbirnog računa Erste banke stoje kompanije Strela Ub ili Strela Obrenovac, u vlasništvu Miroslava Nikolića.

Saobraćajno preduzeće Lasta je, inače, u decembru prošle godine potencijalnim kupcima ponudila 60,26 odsto udela u svojoj ćerki-firmi Lastra iz Lazarevca.

„Ponuda koja sadrži cenu koja je niža od 3,03 miliona evra smatraće se neprihvatljivom“, istaknuto je u oglasu u kome je zainteresovanima ostavljen rok do 5. decembra za dostavljanje ponuda.

Prema podacima Agencije za privredne registre, upravo toliki udeo u vlasništvu Lastre danas poseduje Autosaobraćajno preduzeće Strela – Obrenovac.

Kada je reč o Lasti, podaci bonitetne kuće CompanyWall ukazuju da u poslednje tri godine ta kompanija pravi neto gubitak, koji je u 2022. udvostručen na 919 miliona dinara u odnosu na 471 miliona dinara „minusa“ u 2021. godini.

Očekuje se, inače, da Lasta do kraja meseca pripremi dokumentaciju za procenu vrednosti kompanije, pošto bi do kraja godine mogao da bude objavljen i javni poziv za privatizaciju tog saobraćajnog preduzeća.

SP LASTA AD BEOGRAD

Autoput Beograd-Niš 4, 11000, Beograd-Zvezdara, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
7.022.616.000,00 (2022)
Broj zaposlenih:
2018 (2022)
  • VALERIJA

    24.3.2024 #1 Author

    Uprkos svim krahovima, Lasta ne predaje i odlučno drži na tržištu.

    Odgovori

    • BOBICA

      24.3.2024 #2 Author

      Zaista se odlično drže, sve pohvale!

      Odgovori

  • CALE

    24.3.2024 #3 Author

    bas su jaki,svaka im cast

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.4.2024 #4 Author

    2000 živi, radi i hrani porodice od te firme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...