Za sada nije poznato ko je prodavac

Prodat još jedan veći paket akcija Laste – kupac platio 9,62 miliona dinara

BerzaPoslovanjeSrbija

20.3.2024 15:23 Autor: Milica Rilak 8

Prodat još jedan veći paket akcija Laste – kupac platio 9,62 miliona dinara Prodat još jedan veći paket akcija Laste – kupac platio 9,62 miliona dinara
Paket od 16.502 akcije Laste promenio je danas vlasnika, pošto je upravo toliko prodato putem Beogradske berze za 583 dinara po akciji. To je... Prodat još jedan veći paket akcija Laste – kupac platio 9,62 miliona dinara

Paket od 16.502 akcije Laste promenio je danas vlasnika, pošto je upravo toliko prodato putem Beogradske berze za 583 dinara po akciji.

To je najveća transakcija od 26. februara, kada je Grad Beograd prodao svoj paket akcija poznatog saobraćajnog preduzeća.

Među potencijalnim prodavcima koji samostalno na raspolaganju imaju toliki broj akcija mogu biti i Akcionarski fond, država Srbija, Republički fond zdravstvenog obrazovanja ili Nacionalna služba za zapošljavanje, dok grad Smederevo poseduje 15.454, a opština Stara Pazova 8.898 akcija.

Toliko akcija na raspolaganju ima i Erste bank AD Novi Sad – Zbirni račun, koji trenutno poseduje 364.717 akcija odnosno 15,85 odsto kapitala i koji je kupio prethodni veliki paket akcija Laste.

Napominjemo da, osim „velikih“, Saobraćajno preduzeće Lasta ima i puno malih akcionara, kod kojih je tačno petina kapitala te kompanije, odnosno tačno 460.084 akcije.

Izvor: CRHoV

Prema podacima iz dnevnog izveštaja Beogradske berze, akcija Laste danas je druga najtrgovanija hartija, odmah posle akcija NIS-a. Paket od 16.502 akcije prodat je u 10 transakcija, što može da znači da je bilo isto toliko kupaca.

Podsetimo da je prethodni veliki paket akcija Saobraćajnog preduzeća Lasta prodat za 560 dinara po akciji, odnosno za ukupno 145,26 miliona dinara.

Ukupno 264.116 akcija prodao je Grad Beograd, a ubrzo se ispostavilo da je kupac Zbirni račun Erste banke iza koga, prema spekulacijama nekoliko domaćih medija, navodno stoje kompanije Strela Ub ili Strela Obrenovac, u vlasništvu Miroslava Nikolića.

Izvor: Beogradska berza

Strela Obrenovac poseduje nešto više od 60 odsto akcija Lastine ćerke-firme Lastra.

Biznis.rs je prvi pisao da je Lasta na spisku Ministarstva privrede za moguću privatizaciju tokom ove godine, pošto se vodi u kategoriji „moguća objava javnog poziva u 2024.“ u svojevrsnoj privatizacionoj bazi.

Dok se menja struktura vlasništva u tom akcionarskom društvu, podaci bonitetne kuće CompanyWall ukazuju da Lasta u poslednje tri godine pravi neto gubitak, koji je u 2022. udvostručen u odnosu na 2021. godinu na 919 miliona dinara.

Ministarstvo privrede je za nedeljnik NIN krajem februara potvrdilo da je Lasta u obavezi da u narednih 30 dana pripremi određenu dokumentaciju, uključujući i procenu vrednosti kompanije, „jer je u planu da se do kraja godine objavi javni poziv“.

Tender za privatizaciju Laste poslednji put je raspisan krajem 2007. godine, ali je obustavljen godinu dana kasnije, pošto je komisija utvrdila da je ponuda jedinog potencijalnog kupca nepotpuna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...