Revidirana "privatizaciona baza" Ministarstva privrede

Ove godine moguć poziv za privatizaciju Laste, Trayala i JAT Apartmana, ne i za domaće banje

InvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

31.1.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 9

Ove godine moguć poziv za privatizaciju Laste, Trayala i JAT Apartmana, ne i za domaće banje Ove godine moguć poziv za privatizaciju Laste, Trayala i JAT Apartmana, ne i za domaće banje
Ministarstvo privrede revidiralo je svojevrsnu privatizacionu bazu podataka tako što je objavilo informacije o tome za koje kompanije je moguće objavljivanje javnog poziva za... Ove godine moguć poziv za privatizaciju Laste, Trayala i JAT Apartmana, ne i za domaće banje

Ministarstvo privrede revidiralo je svojevrsnu privatizacionu bazu podataka tako što je objavilo informacije o tome za koje kompanije je moguće objavljivanje javnog poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti potencijalnih kupaca.

Prema podacima sa portala Ministarstva, u procesu analize i pripreme za privatizaciju nalazi se ukupno 54 preduzeća, ali je kod 41 kandidata za prodaju nedavno stavljena napomena da nije moguća objava javnog poziva, što znači da tek kod 13 firmi za sada postoji mogućnost objave javnog poziva, kao prvog koraka na putu do novih vlasnika.

Među najpoznatija preduzeća kod kojih je moguća objava javnog poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti potencijalnih kupaca spadaju beogradski prevoznik Lasta sa više od 2.000 zaposlenih i proizvođač guma Trayal Korporacija iz Kruševca sa 989 radnika, dok je za proizvođača crepa Toza Marković iz Kikinde sa više od 550 radnika u toku procedura pronalaska kupca.

Uz sve te firme u „bazi“ Ministarstva privrede stoji napomena da je „moguće raspisivanje javnog poziva u 2024. godini“, a među njima su već Energo Zelena iz Inđije i poljoprivredna firma Ager iz Đale za koje je poziv u toku.

Tokom ove godine, kako stoji na portalu ministarstva, moguć je i početak privatizacije Jugoslovenskog rečnog brodarstva, kao i PIM-a, Bačke iz Sivca, Prehrane iz Sombora i nekadašnjeg jugoslovenskog spoljnotrgovinskog giganta Progresa. Na spisku su i RTV Kragujevac, kao i Jugoinspekt Beograd, ali i poznati JAT – Apartmani, koji se nalaze na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Srbiji – Kopaoniku.

Sa druge strane, čak 41 preduzeće za sada je „eliminisano“ sa spiska za potencijalno objavljivanje javnog poziva u ovoj godini, i to iz različitih razloga.

politika
Foto: WIkipedia

Kada je reč o Simpu i Yumcu, na portalu Ministarstva privrede stoji da je razlog to što su „u toku aktivnosti u vezi sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije“. Isto važi i za Politiku, Tigar AD iz Pirota, FAM Hemofluid i Energetiku iz Kragujevca.

Za čitavu grupu banja, lečilišta i specijalnih bolnica u koju spadaju Termal, Gejzer, Merkur, ali i Banja Koviljača, Niška i Ribarska banja, kao i bolnice u Sokobanji, Bujanovcu i Zlatiboru, privatizacija je za sada stopirana iz dva razloga.

Jedan je da „dalje sprovođenje postupka privatizacije zavisi od konačnog ishoda sudskih postupaka koji se vode između RF PIO kao tužioca i Specijalnih bolnica i Republike Srbije kao tuženih radi utvrđivanja procenta vlasništva RF PIO u imovini Specijalnih bolnica“, dok je drugi razlog da je postupak pravosnažno okončan, ali „nije izvršen upis stečenih prava u javnim knjigama kao bitan element za dalje sprovođenje postupka privatizacije“.

U još jednoj grupi preduzeća ne treba očekivati raspisivanje javnog poziva – to nije moguće jer se, kako je navedeno, radi o firmama koje se nalaze na teritoriji Kosova i Metohije. U toj grupi su Termoelektrane Kosovo i EPS Površinski kopovi iz Obilića, holding Trepča iz Zvečana, odnosno ukupno 12 preduzeća.

Na kraju, za neke kompanije je obrazloženje za to zašto nije moguće raspisivanje javnog poziva pomalo neobično – recimo, za firmu Plana Tours iz Velike Plane samo je navedeno da se radi o „većinskom društvenom kapitalu“.

Za rudnik Resavica objašnjenje je daleko jasnije – „dalje aktivnosti zavise od odluka Vlade Republike Srbije koja ima 67,14 odsto učešća u vlasništvu“, stoji na portalu Ministarstva privrede.

  • Faith

    31.1.2024 #1 Author

    Uglavnom sva drzavna preduzeca odose u privatizaciju

    Odgovori

  • SUNCICA

    31.1.2024 #2 Author

    Odose nam sve domace firme

    Odgovori

  • SUNCICA

    31.1.2024 #3 Author

    Sve smo privatizovali

    Odgovori

  • Sindi

    1.2.2024 #4 Author

    Opalac

    Odgovori

  • DOBRILA

    1.2.2024 #5 Author

    Sve ce da ode ..

    Odgovori

  • SENSEI

    2.2.2024 #6 Author

    Sve će da se privatizuje, i banja, i vazduh, i voda. Bukvalno sve

    Odgovori

  • BIJUTI27

    3.2.2024 #7 Author

    Pa ovo je očekivano.

    Odgovori

  • ŽIZI

    3.2.2024 #8 Author

    Sve će privatizovati a državi neće ostati ništa

    Odgovori

  • CALE

    4.2.2024 #9 Author

    drzavi i odgovara da privatizuju sve vise im tako naplate

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...