Zvanična promena u vlasničkoj strukturi poznatog saobraćajnog preduzeća

„Zbirni račun“ kupio paket akcija Laste od Grada Beograda

BerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

29.2.2024 08:03 Autor: Milica Rilak 12

„Zbirni račun“ kupio paket akcija Laste od Grada Beograda „Zbirni račun“ kupio paket akcija Laste od Grada Beograda
Centralni registar hartija od vrednosti objavio je novu vlasničku strukturu akcionarskog društva Lasta, iz koje se vidi da Grad Beograd više nije suvlasnik Laste,... „Zbirni račun“ kupio paket akcija Laste od Grada Beograda

Centralni registar hartija od vrednosti objavio je novu vlasničku strukturu akcionarskog društva Lasta, iz koje se vidi da Grad Beograd više nije suvlasnik Laste, dok je porastao udeo kompanije ili fizičkog lica koje stoji iza zbirnog računa u Erste banci.

Prema podacima sa portala CRHoV, taj zbirni račun je 27. februara posedovao 4,34 odsto kapitala, da bi danas, 29. februara bio upisan u vlasničkoj strukturi Laste sa 15,82 odsto akcija, što ga čini najvećim vlasnikom kapitala posle Akcionarskog fonda i većim od Republike Srbije.

Podsećamo da je Biznis.rs prvi objavio da je paket akcija Saobraćajnog preduzeća Lasta prodat u ponedeljak na Beogradskoj berzi za 560 dinara po akciji, odnosno za ukupno 145,26 miliona dinara.

Radilo se o ukupno 264.116 akcija – što je jednako paketu koji, prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti (CRHoV), u ovom preduzeću posedovao Grad Beograd. Sada je jasno da je prestonica izašla iz vlasništva u Lasti.

Vlasnička struktura Laste na dan 29.02.2024 / Izvor: CRHOV

Vlasnički udeli ostalih suvlasnika u poznatom saobraćajnom preduzeću nisu menjani, što znači da oni za sada „drže“ svoje akcije – ali treba imati na umu da je Lasta, kao što je Biznis.rs ranije objavio, na spisku preduzeća za koja bi tokom ove godine mogao da bude objavljen javni poziv za privatizaciju.

To je Ministarstvo potvrdilo i nedeljniku NIN povodom izmena u vlasničkoj strukturi, i to u izjavi u kojoj navode da im nije poznato ko je kupio akcije grada Beograda jer su one prodate na berzi.

„Ono što je vezano za Ministarstvo to je da je Lasta u obavezi da u narednih 30 dana pripremi određenu dokumentaciju uključujući i procenu vrednosti kompanije jer je u planu da se do kraja godine objavi javni poziv“, rečeno je za NIN u Sektoru za privatizaciju Ministartva privrede.

Tender za privatizaciju Laste poslednji put je raspisan krajem 2007. godine, ali je obustavljen godinu dana kasnije pošto je komisija utvrdila da je ponuda jedinog potencijalnog kupca nepotpuna.

Vlasnička struktura Laste na dan 27.02.2024 / Izvor: CRHOV

Lasta je, međutim, u decembru prošle godine potencijalnim kupcima ponudila 60,26 odsto udela u svojoj ćerki-firmi Lastra iz Lazarevca.

„Ponuda koja sadrži cenu koja je niža od 3,03 miliona evra smatraće se neprihvatljivom“, istaknuto je u oglasu u kome je zainteresovanima ostavljen rok do 5. decembra za dostavljanje ponuda.

Prema podacima Agencije za privredne registre, upravo toliki udeo u vlasništvu Lastre danas poseduje Autosaobraćajno preduzeće Strela – Obrenovac u vlasništvu Miroslava Nikolića.

NIN, inače, nezvanično saznaje da je upravo Nikolić, odnosno kompanija Strela Obrenovac, novi suvlasnik Laste.

Sa druge strane, grad Beograd nije izašao iz vlasničke strukture Lastre.

Među ostalim suvlasnicima Lastre i dalje su Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranјe (PIO) sa 17,31 odsto kapitala, Republički zavod za zdravstveno osiguranje sa 10,74 odsto, kao i Republika Srbija, Grad Beograd i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Grad Beograd u Lastri poseduje 6,16 odsto kapitala.

SP LASTA AD BEOGRAD

Autoput Beograd-Niš 4, 11000, Beograd-Zvezdara, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
7.022.616.000,00 (2022)
Broj zaposlenih:
2.018 (2022)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...