očekuju se više cene posle praznika

Akcize na gorivo, alkohol, kafu i cigarete u Srbiji poskupljuju od 1. maja

Srbija

29.4.2024 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Akcize na gorivo, alkohol, kafu i cigarete u Srbiji poskupljuju od 1. maja Akcize na gorivo, alkohol, kafu i cigarete u Srbiji poskupljuju od 1. maja
U Srbiji će od 1. maja biti obračunavani novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto.... Akcize na gorivo, alkohol, kafu i cigarete u Srbiji poskupljuju od 1. maja

U Srbiji će od 1. maja biti obračunavani novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto.

Akciza sa PDV-om na gorivo biće veća od 4,5 dinara do 5,7 dinara.

Od maja će akciza na alkoholna pića biti 26,80 dinara i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta će iznositi 10,46 dinara po mililitru.

Što se cigareta tiče, učešće akciza u njihovoj ceni je 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, sa ciljem da se nakon planiranih poskupljenja u narednoj godini one po vrednosti izjednače sa paklicama u zemljama EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...