Low cost kompanije nude sve više letova iz Srbije

Avionom do Rima i Beča za samo 20 evra, za Krf i Maltu karte već od 30 evra

SrbijaTurizamZanimljivosti

6.7.2024 14:14 Autor: Milica Vojtek 19

Avionom do Rima i Beča za samo 20 evra, za Krf i Maltu karte već od 30 evra Avionom do Rima i Beča za samo 20 evra, za Krf i Maltu karte već od 30 evra
Iako se poslednjih dana dosta govori o problemima u kojima se nalazi avio-industrija, brojnim kašnjenjima ili otkazivanju letova, čini se da je letnja sezona... Avionom do Rima i Beča za samo 20 evra, za Krf i Maltu karte već od 30 evra

Iako se poslednjih dana dosta govori o problemima u kojima se nalazi avio-industrija, brojnim kašnjenjima ili otkazivanju letova, čini se da je letnja sezona ipak donela veliko interesovanje turista za putovanje avionom.

Avio-karte su veoma tražene, a popularnosti letenja umnogome su doprinele i low cost kompanije koje nude korektnu uslugu po znatno nižim cenama od tradicionalnih operatera.

U prilog tome govori i činjenica da će mađarska niskotarifna kompanija Wizz Air do kraja letnje sezone povećati učestalost letova na desetak svojih linija sa beogradskog aerodroma.

Veća frekvencija letenja osetiće se već sredinom jula, kada Wizz Air povećava broj letova za Nicu sa dva na tri nedeljno. U avgustu se ponovo uvodi četvrti let za Larnaku, da bi u septembru bila uvedena još dva leta nedeljno. Letovi za Abu Dabi i Maltu biće intenzivirani u septembru (sa tri na četiri nedeljno), baš kao i za Bazel i Barselonu (sa pet nedeljno na svakodnevne), i za Pariz Bove (sa četiri nedeljno na svakodnevne). Češće će leteti i za Berlin, Dortmund i Malme.

Ukoliko još uvek niste isplanirali ovogodišnje letovanje, možda vas cene avionskog prevoza do najpopularnijih mesta širom Evrope inspirišu na to.

Foto: Freepik / Racool_studio

Naime, tokom jula sa kompanijom Wizz Air možete leteti u London, Rim i Bazel po ceni od 2.459 dinara. Doduše, povratne karte znaju da budu nešto skuplje, ali ne nužno, ako odaberete prave termine.

Najjeftiniji let iz Beograda koji se trenutno može pronaći preko ove avio-kompanije je 26. jula za Hamburg, po ceni od 1.839 dinara. Povratna karta za Rim u julu može da se kupi po ceni od 2.949 dinara, a za let do nemačkog grada Memingena dovoljno je izdvojiti 2.500 dinara.

Sve ove cene uglavnom podrazumevaju da sa sobom nosite samo ručni prtljag i da nemate posebne zahteve za komforom, izborom sedišta u avionu ili što bržim ukrcavanjem.

Iako su, skoro po pravilu, tokom leta nešto niže cene karata do evropskih gradova, ove godine moguće je povoljnije otputovati i na morske destinacije.

Pored putovanja Wizz Air-om, naši ljudi često se odlučuju i za irsku niskotarifnu kompaniju Ryanair koja leti iz Niša. Krajem jula je njihovim avionima moguće otići na Krf za 5.150 dinara, dok krajem avgusta postoji i jeftiniji let za koji karta košta 3.750 dinara.

Put do Beča krajem jula košta 2.460 dinara, a karta iz Niša za kraj avgusta može se nabaviti i za 2.106 dinara. Po ceni od 4.450 dinara krajem avgusta avionom Ryanair-a moguće je odleteti na Maltu, a najjeftiniji povratak je 9. septembra i ta karta košta 6.201 dinar.

Ono što se često pominje kao mana low cost kompanija jeste što ne nude povezane letove, tako da ćete imati nešto više posla na aerodromu ukoliko je potrebno da do finalne destinacije menjate avione.

“Wizz Air ne nudi povezane letove, niti može da omogući prevoz putnika i njihovog prtljaga na druge letove (bez obzira na to da li ih organizuje ova kompanija ili drugi prevoznik). Iz ovog razloga ne prihvatamo odgovornost za propuštene letove do narednih odredišta“, navode iz mađarske kompanije.

„Ako rezervišete više Wizz Air letova istog dana, oni se neće smatrati povezanim letovima. Moraćete da preuzmete prtljag, izađete iz tranzitne oblasti, obavite čekiranje, ostavite prtljag i nastavite na bezbednosnu i imigracionu kontrolu za naredni let. Uverite se da imate važeće putne dokumente za sve zemlje u koje ulazite/iz kojih izlazite”, navode iz avio-kompanije Wizz Air.  

Kako bi smanjile aerodromske troškove, low cost kompanije svoje avio-karte prodaju uglavnom putem interneta ili eventualno preko call centra, što se dodatno naplaćuje.

Zašto su niskotarifne kompanije jeftinije?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ove avio-kompanije u svojoj ponudi imaju niže cene karata. To su, pre svega, direktni letovi, što kompanijama pomaže da izbegnu kompenzacije u slučaju kašnjenja. Zatim, ovi prevoznici imaju jedinstvenu klasu.

Karte se prodaju online, čime je smanjen broj radnika, a sve dodatne usluge – uključujuči hranu i piće – dodatno se naplaćuju. Ove kompanije često koriste manje aerodrome ili nepopularne termine letova na velikim aerodromima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.