Optimističnije procene rasta cena nego u oktobru

Bankari očekuju da će inflacija sledećeg novembra biti 5,7 odsto, privrednici računaju na sedam, a građani na 12 odsto

Srbija

19.12.2023 12:34 Autor: Milica Rilak 1

Bankari očekuju da će inflacija sledećeg novembra biti 5,7 odsto, privrednici računaju na sedam, a građani na 12 odsto Bankari očekuju da će inflacija sledećeg novembra biti 5,7 odsto, privrednici računaju na sedam, a građani na 12 odsto
Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će međugodišnja inflacija u novembru 2024. godine iznositi 5,7 odsto, što predstavlja smanjenje inflacionih... Bankari očekuju da će inflacija sledećeg novembra biti 5,7 odsto, privrednici računaju na sedam, a građani na 12 odsto

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će međugodišnja inflacija u novembru 2024. godine iznositi 5,7 odsto, što predstavlja smanjenje inflacionih očekivanja treći mesec zaredom, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Iz centralne banke podsećaju da su u prethodnoj – oktobarskoj anketi inflaciona očekivanja finansijskog sektora iznosila 5,9 odsto.

Na opadajućoj putanji nalaze se inflaciona očekivanja finansijskog sektora i prema rezultatima ankete agencije Bloomberg.

Prema poslednjoj, decembarskoj anketi agencije Bloomberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 4,5 odsto, čime su se inflaciona očekivanja finansijskog sektora prvi put od aprila 2022. godine našla u granicama cilja, ističu iz NBS.

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) smanjena su sa devet odsto u oktobru na sedam odsto u novembru, što je ujedno i najniži nivo inflacionih očekivanja u ovoj godini.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

U okviru novembarskog izveštaja o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima nalazi se i analiza „ulaznih” i „izlaznih” cena u kratkom roku, koja ukazuje na popuštanje troškovnih i inflatornih pritisaka, ističu iz NBS.

Izvor: NBS, Ipsos i Bloomberg, novembar 2023.

Udeo onih koji očekuju rast cena inputa u ovom periodu smanjen sa 63 odsto u oktobru na 54 odsto u novembru, pri čemu je i udeo onih koji očekuju rast cena sopstvenih proizvoda ili usluga na nižem nivou, pa se beleži pad sa 53 odsto u oktobru na 48 odsto u novembru“, stoji u izveštaju, uz napomenu da je smanjen i udeo privrednika koji u narednih dvanaest meseci očekuju rast cena.

„Udeo ispitanika koji očekuju nastavak troškovnih pritisaka smanjio se sa oko 49 odsto na 43 odsto, što je najniži zabeleženi nivo u 2023. godini, a oko dve trećine ispitanika za isti posmatrani period očekuje rast cena gotovih proizvoda odnosno usluga, što je smanjenje u odnosu na 79 odsto u oktobru“, stoji u analizi NBS.

Izvor: Ipsos, novembar 2023.

Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred u novembru su na neznatno višem nivou nego u oktobru i iznose 4,2 odsto ( u oktobru četiri odsto), dok se očekivana inflacija za tri godine unapred nalazi na nivou od 3,5 odsto (oktobar tri odsto), tako da su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS, što ukazuje na kredibilitet monetarne politike i efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala očekivanja, smatraju u NBS.

Srednjoročna očekivanja privrednika ostala su nepromenjena u odnosu na oktobarsku anketu i iznose šest odsto za dve godine unapred, odnosno pet odsto za tri godine unapred.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, kratkoročna inflaciona očekivanja stanovništva u novembarskoj anketi našla su se na nivou od 12 odsto, dok su u oktobru iznosila 15 odsto.

Kada je reč o srednjoročnim očekivanjima stanovništva, ona se za dve i tri godine unapred nalaze na
nivou od 10 odsto i nisu menjana u odnosu na prethodnu anketu.

  • SHALIMAR

    20.12.2023 #1 Author

    Bilo bi lepo da bude bankarska prognoza tacna,ali tesko…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...